Как да покажете на детето си, че се гордеете с него? – част 2

Продължава от: Как да покажете на детето си, че се гордеете с него? – част 1

 

Изразете увереност и признателност

 

Непрестанното хвалене на постиженията на детето ви, не е толкова полезно за него, колкото това то да знае, че сте щастливи от неговия успех и че то трябва да продължава в същия дух. Изразяването на увереност в неговите способности и оценяването на усилията му е нещо чудесно, което то има нужда да чуе.

 

Не прекалявайте

 

Придържането на изразите ви на гордост в контекст е нещо важно. Децата имат вродено чувство за пропорция, когато става дума за техния живот. Първите няколко коша в новия баскетболен отбор, заслужават внимание, но вероятно не са постижение, даващо основание за организирането на парти. Но пък със сигурност могат да бъдат наградени със семейна вечер с пица и сладолед и подробна дискусия по темата.

 

Изберете подходящ момент

 

Хвалбите са най-добри, когато са близки до постижението. Семейното парти с пицата и сладоледа, е добре да се състои вечерта след постижението, а не следващата седмица. Всъщност обвързаността между постижението и признанието, правят цялото нещо още по-важно и значимо за детето.

 

Не погребвайте положителни изрази на похвала в отрицателните

 

Четете още: Отгледайте дете, което обича да чете – част 1

 

Иначе казано, изобщо не е нужно точно в момента на първата му победа с футболния отбор, за която детето ви е тренирало и се е старало, вие да му напомняте, че не си подрежда стаята или за онази 3-ка по история. Оставете отрицателните неща за по-късно, а в момента на постижението се концентрирайте върху него. В противен случай детето ви никога няма да се чувства достатъчно добро, за да оправдае вашите очаквания.

 

Фокусирайте се върху детето, когато го хвалите

 

Това е сериозен проблем за родителите понякога. Когато детето е в отбор или група, понякога родителите имат склонността да се фокусират върху друго дете, което се е справило добре. Например са гледали коледното балетно представление на дъщеря си и след това коментират: „Момичето, което играеше феята е много добра! Ако всички танцувахте толкова добре, щяхте да сте като професионален балет!“.

 

Този подход изобщо не изгражда увереност в детето ви, напротив. Вместо да се фокусирате върху друго дете, изберете подходяща похвала само за вашето. Оценете неговите усилия, неговото постижение и изтъкнете положителните му качества.

 

Четете още: Как да научите детето си да взима душ само?

 

Насърчавайте детето си да признава и усилията на другите

 

Един добър начин да предпазите детето си от арогантност или самохвалство и все пак да признавате и хвалите всяко негово постижение, е да му помогнете да види и останалите, допринесли за неговия успех.

 

След балетното представление например, можете да покажете на детето си, че се е справило чудесно, че е танцувало прекрасно, но трябва да оцени и усилията на госпожата, която е избрала музиката и измислила хореографията, която е помогнала за хубавата прическа или на каката, помогнала в изработката на красив костюм.

 

Помагайки на детето си да види, че има много хора, които допринасят за неговия успех, ще му помогнете да открие баланса между това да се чувства удовлетворено от собственото си постижение, докато все пак вижда и разбира, че почти винаги това е плод на отборни усилия.

Добави коментар