имунитет, дете, ехинацея, витамин С, плодове и зеленчуци, цинк, пробиотици

Как да подсилите имунитета на детето си?

Струва ли ви се понякога, че детето ви много лесно се заразява с грип или настинка? Предлагаме ви няколко неща, с които можете да подсилите имунната му система, за да не се налага постоянно да отсъства от училище и да приема лекарства. Вземете колкото можете повече от тези добавки и се старайте да ги давате на детето си всеки ден. Ако имате някакви съмнения относно начина на дозиране и честотата на прием, се консултирайте с педиатъра на детето или с фармацефт.

 

Ехинацея

 

Ехинацеята е билка, която има свойството да подсилва имунната система. Свойствата ѝ са доказани посредством множество проучвания. Тя е подходяща за цялото семейство. Преди да започнете да давате ехинацея на детето си, прочетете упътването, за да прецените каква е подходящата дозировка спрямо неговата възраст и килограми.

 

Витамин С

 

Този лесно достъпен и толкова популярен витамин, може да се пребори с нахлуващите микроби. За по-малки деца (под 6 г. възраст), е препоръчително да приемат около 250 мг дневно. Големите деца и възрастните, могат да вземат и 500 мг дневно. Хубавото е, че витамин С се предлага под различни форми – на прах, за дъвчене, под формата на капсула, разтворим и т.н., така че можете да изберете най-подходящия за вашето дете вариант.

 

Плодове и зеленчуци (добавки)

 

Имунно стимулиращите свойства на плодовете и зеленчуците са наистина забележителни. В случай, че не можете да накарате детето си да изяде достатъчно количество и разнообразни плодове и зеленчуци през зимата, можете да му дадете плодови или зеленчукови добавки. На пазара вече се предлагат такива.

 

Четете още: Признаци на треска при децата

 

Цинк

 

Приемът на този минерал е безопасен и ефективен начин да стимулирате имунната система на детето си. Деца на възраст до 6 г. могат да приемат от 10 до 20 мг дневно. По-големите деца и възрастните – 20-40 мг на ден.

 

Пробиотици

 

Пробиотиците са здравословни бактерии, които живеят в червата ни и помагат на имунната ни система да функционира правилно. Най-добрите видове пробиотици са Lactobacillus и Bifidobacteria. Подобни пробиотици можете да набавите под формата на течност, прахче или капсули – изберете най-удобния за вас и вашето дете вариант.

 

Четете още: Научете детето си да си мие ръцете само

 

Избягвайте отслабването на собствената си имунна система

 

Когато боледувате, рискът да заразите детето си се увеличава. Важно е и вие да се грижите за имунната си система. Ако усетите, че започвате да не се чувствате съвсем добре, веднага започнете с приема на ехинацея и витамин С. Подсилвайки имунната си система, увеличавате значително шанса тялото ви лесно и бързо да се пребори с болестта.

 

Снимка: Foter.com

Добави коментар