Как да подсилим имунната система на детето?

Течащ нос. Перманентна настинка. Повтарящ се грип. Стомашно-чревни инфекции. Повечето родители смятат, че само си прахосват парите за детска градина или училище, където детето им хваща нови и нови вируси. Но не всички деца са винаги болни. Не всички деца имат течащ нос и не всички деца страдат от чревни инфекции.

 

Ние не само трябва да приемем сегашното здравословно състояние на децата си, но и да вземем мерки за повишаване на тяхната имунна система. Ето и 6 начина как да го направите:

 

1. Започнете със здравословна диета

 

Детската имунна система може да отслабне, особено ако детето ви постоянно е проявявало алергии към някои храни, добавки, консерванти и захар. Когато едно дете има хранителна алергия, храносмилателната система страда, възпаленията се разпростират нагоре, което прави отблъсването и борбата с бактериите и вирусите трудна задача за организма. Същото е и ако детето приема повече добавки и консерванти, с които тялото не може да се справи.

 

дете, имунна система, бактерии, инфекции, подсилване

 

Има много доказателства, че захарта потиска имунната система. За да предпазите децата си, намалете общия им прием на захар и разберете кои храни са алергени. Съсредоточете се върху пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена, бобови култури, яйца и месо.

 

Четете още: Вирусите в детската градина

 

2. Поддържайте чревната микрофлора на детето здрава

 

Пробиотиците са полезни бактерии, което естествено се срещат в червата ни. Те предпазват храносмилателната система, помагат за смилането на храната, съдействат за прочистването от токсините, предпазват от нахлуващите бактерии и вируси. Когато бактериалният баланс е нарушен при децата, може да видим и промени в способността им да се борят с инфекциите.

 

Препоръчително е да давате на децата си пробиотични добавки, съдържащи лактобациликус и бифидобактериа в началото на деня.

 

3. Помогнете на детето си да се справя със стреса и тревожността

 

В днешния забързан свят, родителите са претоварени, децата имат много активности и всеки страда. Детските тела реагират на стреса по същия начин, както и на възрастните – нивата на кортизол и адреналин се покачват. Когато нивата на тези хормони се запазят високи, имунната система се понижава.

 

стрес, дете, кортизон, тяло, организъм, адреналин, имунна система

 

Важно е децата да имат достатъчно време за почивка, за творчески игри и за релакс. Колкото и да са активни, тялото има нужда от почивка от време на време, за да може имунната система да работи добре.

 

4. Уверете се, че децата получават достатъчно сън

 

Повечето деца не получават необходимото количество сън. В зависимост от възрастта, децата се нуждаят от 10-14 часа сън на ден. И не само количеството, но и качеството на съня е важно.  За правилната секреция на мелатонин (хормона на съня), децата трябва да спят на тъмно през нощта, без нощна лампа. Тъй като електромагнитната честото също се отразява на качеството на съня, уверете се, че всичко в стаята на детето ви е изключено – всякакви електронни устройства.

 

Четете още: Хранене по време на болест

 

5. Не забравяйте, че температурата помага в борбата с инфекциите

 

Въпреки че много родители се паникьосват при първите признаци на покачване на температурата, важно е да се знае, че тя е знак, че организмът се бори с инфекцията. Температурата е отговор на организма на детето към инфекцията и без нея тялото не е толкова ефективно при борбата с болестта. Истината е, че имунната система на детето работи по-добре при по-висока температура, така че детето да може да оздравее по-бързо. При всички положения посетете лекар, за да провери дали температурата не е знак за нещо по-сериозно.

 

имунна система, добавки, цинк, витамини, билки

 

6. Витамини и билки могат да направят чудеса

 

Най-добрите добавки за засилване на имунната система на детето ви са витамин D и цинк. Билките бъз и астрагалус са много добри за инфекции на дихателните пътища. За алергии – рибено масло, витамин С, както и коприва ще свършат чудесна работа. Консултирайте се с лекар преди да давате на детето си добавки или билки. 

 

Снимки: Neticola, Naixn, sleepyjeanie Foter.com

Добави коментар