Как да подобрите вашата диета тази пролет?

Мислите за това, как да подобрите диетата си през пролетта, но не знаете от къде да започнете?

 

Може би има събития или обстоятелства, които ви дърпат назад или затрудняват изчистването на диетата и подобряването на здравето ви. Или, както много от нас правят, отлагате целите си за в бъдеще: „Да, знам, че трябва да се храня здравословно, но ще започна от утре“. Звучи ли ви познато?

 

Точно сега е моментът да се съсредоточите върху хранителния си режим и да се насладите на ползите за здравето, които вашата диета може да ви даде.

 

Как да усъвършенствате диетата си?

 

Питателната храна осигурява достатъчно витамини, минерали и антиоксиданти – хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно и за да бъде здраво. Това, което ядете има пряко въздействие върху сърцето ви, холестерола, теглото, повишаването на риска от диабет и редица други заболявания.

 

Така че защо да не започнете още сега и да не погледнете на здравословното хранене малко по-сериозно? Приготвили сме ви и 5 лесни трика, които да използвате, за да си гарантирате, че се храните добре целогодишно.

 

Четете още: Лесни стъпки към здравословното хранене през пролетта

 

1. Не се стресирайте

 

Здравословното хранене може да ви се стори стресиращо. Има много противоречива информация за мазнините, въглехидратите, източниците на протеини, както и за специфичните хранителни вещества. Но истината е, че не е толкова трудно, ако имате предвид някои неща.

 

Първо: не се тревожете твърде много за конкретни витамини и минерали. Докато се храните разнообразно и наблягате на непреработени храни, то най-вероятно ще приемате без дори да забележите, всички полезни витамини и минерали.

 

На второ място, когато пазарувате избирайте различни плодове и зеленчуци, а също и протеинови източници. Изберете „кафявите“ въглехидрати (пълнозърнести и естествени храни) и стойте далеч от преработени, рафинирани продукти. Относно мазнините – придържайте се към зехтина, маслото от рапица, ядките, маслата от ядки или семки, източниците на омега-3 мастни киселини, както и естествено срещащите се мазнини.

 

2. Пазарувайте умно

 

Ключът към здравословното хранене е да избягвате всички сектори със сладки изкушения и да се придържате към здравословните сектори в магазина. Въздържайки се от обикаляне из „захарните“ сектори – така има по-малък риск от това да ги добавите в кошницата с покупки. Насочете вниманието си към пресните продукти, постното месо, пълнозърнестия хляб и млечните продукти. Може да изберете също и кафяв или императорски ориз и зехтин. Просто запазете фокус към здравословните неща.

 

Четете още: 6 начина да започнете пролетта

 

3. Яжте цветни плодове и зеленчуци

 

Колкото по-цветна е чинията ви, толкова повече хранителни вещества получавате. Купувайте различни плодове и зеленчуци, направете ги на салата или си ги консумирайте просто така. Можете също така да добавите към тях яйца, месо, ориз или други протеинови и въглехидратни източници.

 

4. Избягвайте пакетираната храна

 

В повечето случаи, когато храната се предлага в пакет със списък от съставки, това означава, че тя е била обработена. Дори и да има етикет „без глутен“ или печат за стандарт, то по-добре я оставете на рафта. Най-добре е да избягвате пакетираната храна и да се придържате към прясната храна, за да получите всички фибри, от които тялото ви се нуждае, без добавени соли, захари и т.н.

 

5. Миксирайте

 

Едно от най-големите предизвикателства за здравословното хранене е разнообразието. Въпреки, че има безброй много възможности, хората са склонни да се придържат към това, което познават.

 

Ако ядете едно и също нещо през цялото време, обаче, вие винаги получавате същите хранителни вещества. Яжте по-голямо разнообразие здравословни, свежи храни, за да получите достатъчно полезни хранителни вещества.

Добави коментар