Как да поддържаме метаболизма си?

Повечето хора знаят, че колкото повече остаряват, толкова повече се забавя метаболизмът им. Това е особено характерно за хората над 30 г. Ако и вие спадате към тази категория, не губете надежда, че няма да останете във форма. Макар да е вярно, че с възрастта процесите, протичащи в телата ни се забавят, има методи, чрез които да поддържаме метаболизма си в добро състояние с напредване на възрастта.

 

Преработката на храната е част от метаболизма, процес известен още като термогенеза, той остава почти същия през целия съзнателен живот. С напредване на възрастта обаче нивото на физическата активност намалява, както и това на мускулната маса. Това намаляване на мускулната маса е съпроводено с тенденцията тялото да наслагва повече мазнини.

 

Това води до намаляване на основната метаболитна норма (Basal Metabolic Rate) BMR. Това намаление на мускулна маса и BMR в крайна сметка води до необходимостта от по-малко калории, които трябва да бъдат изгорени на дневна база. Това явление е много често при по-възрастни, ниско активни хора. Въпреки това много хора, остарявайки продължават да се хранят със същата скорост, от там и покачването на килограмите. По-долу е даден списък с начините как да поддържате метаболизма си.

 

Четете още: Как да се храня здравословно?

 

Изградете повече мускулна маса

 

Колкото по-възрастни ставате, толкова повече намалява мускулната ви маса. А с това може да се справите, ако сте физически активни не само с кардио дейности, но и с вдигане на тежести. Ако се занимавате у дома или в офиса, напълнете няколко бутилки с вода и ги използвайте за тежести. Тези импровизирани тежести могат да помогнат да увеличите мускулите на ръцете и гърба. Както можете да се досетите, фокусът трябва да е в това да поддържате мускулите си и да предотвратите тяхното намаляване.

 

Не яжте късно през нощта

 

С напредване на възрастта, сте по-склонни да пропускате закуската или да преяждате по време на вечеря. Похапването след вечеря също става лош навик. Когато човек остарява, прави обратното на това, което трябва да прави. Количеството енергия необходимо за ежедневните дейности става все по-малко, и остава повече енергия за през нощта, защото когато спим се нуждаем от доста по-малко енергия. Когато стомаха е пълен през нощта, води до това, храната да се складира като мазнини. Яжте по-голяма закуска, и намалете приема на храна вечер, правилото е да ядете 3 часа преди лягане.

 

Сутрешна енергия

 

Сутрешните упражнения помагат на кръвта да циркулира по-добре и да започнете деня си заредени с енергия. 15 мин раздвижване е първото нещо, което трябва да направите, за да дадете на тялото си добър прилив на енергия. Не е необходимо да посещавате фитнес зала, но може да потичате на място, да правите лицеви опори, скачане и др. Всичко това ще е достатъчно да ви даде първият тласък енергия, от който се нуждаете.

 

Пазете щитовидната жлеза

 

Помогнете на щитовидната си жлеза да работи ефективно, чрез осигуряване на ежедневната доза цинк, селен, йод и мед. Щитовидната жлеза е известна още като ендокринна жлеза. Тя произвежда хормони, които влияят на функцията на почти всеки орган в тялото. Хормоните на щитовидната жлеза регулират и нашият метаболизъм, което се свързва с теглото и нивата на енергия. Основните цели на хормоните на щитовидната жлеза са сърцето, скелета, метаболитния механизъм на всяка клетка.

 

Четете още: 9 храни, които помагат за отслабване

 

Стойте далеч от некачествени диети

 

Има много диети, които са фокусирани върху намаляването на калориите. Избягвайте много ниско калоричните диети. Много пъти това е сполучлив начин да отслабнете, но не и здравословен. Когато тялото ви усеща внезапен спад на калории, скоростта на метаболизма автоматично се забавя, защото тялото ви предполага, че сте гладни. Дневното изискване за енергия става по-малко и тялото ви започва да съхранява излишъка от калории под формата на мазнини.

Добави коментар