Как да подготвите детето за предучилищните занимания?

Приспособявянето на детето към предучилищните занимания е трудно, дори и до момента детето да е било в детската градина. Можете да спомогнете за облекчаване на прехода на вашето дете от детска градина в предучилищна, чрез някои дейности.

 

Най-важното е да превърнете подготовката в нещо забавно. На тази възраст, обучението не трябва да бъде скучно. Вие не искате детето ви да се чувства сякаш всяка дейност е урок или всеки излет – образователна екскурзия.

 

Планирайте социални дейности

 

Всички деца в предучилищна възраст трябва да се събират с други деца. Ако детето ви не е прекарвало много време с други деца, не се е научило да споделя, може да се окаже доста трудно да го научите да си сътрудничи с останалите.

 

Помогнете на детето си да свикне с група деца, организирайте игри, запишете го в класове по музика или приложно изкуство, например.

 

Четете още: Първият учебен ден – как да се подготвите?

 

Подгответе го за това, което може да очаква

 

Рядко се среща дете, което да не е обезпокоено преди да започне предучилище. Не се поддавайте на изкушението да кажете нещо като „Това ще е най-забавното нещо, което ти се е случвало някога“ или „Няма от какво да се страхуваш“. Никога не омаловажавайте страховете и притесненията на вашето дете. Вместо това помогнете на детето си да превъзмогне страховете си като го информирате.

 

Говорете с него за това какво да очаква, какво ще получи в предучилищната, какво ще прави, кой ще бъде с него в класа. Преди да тръгне на предучилищна, посетете класната стая заедно с него поне веднъж, за предпочитане, когато и други деца и учителя са там. Можете също да му прочетете истории за училище.

 

Четете още: Говорете с учителя

 

Направете си ритуал за изпращане

 

Ако това е първият път, в който детето ви ще бъде далеч от вас, то може да се притеснява, че няма да се върнете или че ще се загубите и няма да намерите обратен път към вкъщи, за да го вземете в края на деня. Измислете си специален начин да се разделяте, като например „дай пет“ или кажете нещо като „Ще се върна скоро, много преди да видиш луната“ – това ще правите всеки път като се разделяте.

 

През първите няколко дни, си позволете допълнително време да го изпращате на вратата сутрин. Колкото по-спокойни са нещата вкъщи, толкова по-добре ще се чувства детето.

 

И въпреки, че може да сте изкушени да се измъкнете бързо, не го правете. То ще бъде много по-стресирано, като осъзнае, че ви няма.

 

Вместо да избягате, кажете довиждане. Не се измъквайте, само за да не се разстрои. Тръгнете спокойно и уверено и то ще се научи да прави същото.

 

Четете още: Децата и четенето

 

Четете на детето си всеки ден

 

Повечето предучилищни класове имат поне по едно занимание по четене всеки ден. Като отделяте по 15 мин за четене всеки ден, детето ще запомни този познат ритуал и ще го припознае и в училище. Децата, които не са имали ранни срещи и преживявания с книгите, често имат трудности с четеното в последствие. Децата в предучилищна възраст не могат четат самостоятелно, но те трябва поне да се научат да слушат.

 

Четенето на глас е чудесен начин да му помогнете да развие умения за слушане. Историите с ритъм са особено добри за тази цел, така че огледайте се за книги, които имат повтарящи се фрази. Когато детето започне да запомня фразите, помолете го да „чете“ с вас.

 

Вашето дете ще се научи да предсказва изхода от една история още в предучилищна възраст. За да му помогнете да се подготви за това, можете да спрете по средата на четенето и да го разпитвате за това, което мисли, какво ще стане по-нататък или как мисли, че ще завърши историята.

 

Четете още: 10 причини да четете на вашето дете

 

Практикувайте умения за слушане

 

Предучилищните учители, често насърчават малките ученици да стоят и да слушат. Можете да помогнете на детето си да се подготви за това изискване, като от време на време го помолите да стои тихо и да затвори очи, а след това да го помолите да ви каже всички различни звуци, които то чува. После обсъдете от къде според него са звуците и какво ги издава.

 

В предучилищна възраст децата също се учат да слушат и да следват указания, които включват повече от една стъпка. Започнете да насърчавате детето си да извършва поредица от действия, като например да вземе обувките си от стаята и да ги сложи в килера. Или го накарайте да си измие ръцете и след това да ви помогне с вечерята.

 

Четете още: Как да научите своето дете на добри маниери?

 

Също така може да играете игри, които изискват вашето дете да слуша напътствия за решаване на проблеми.

 

Насърчавайте артиста във вашето дете

 

Създаването на изкуство – дали това е живопис с пръсти или глинени изделия, помага на децата в предучилищна възраст да развиват визуалните си и фини двигателни умения, от които се нуждаят за писането. Дръжте хартия, бои, цветни моливи, други консумативи за изкуство на една ръкаразстояние и насърчете детето да създава каквото иска с тях.

Добави коментар