Как да подготвите братчето или сестричето за новото бебе?

Очакването на ново бебе е много вълнуващо за родителите, но как реагират другите деца в семейството? Ако във вашето семейство има по-голямо дете, е добре да го подготвите за това предстоящо събитие.

 

Ако детето ви е на 3 или повече годинки, ще ви е по-лесно да му обясните какво ще се случи и какво да очаква. Трябва просто да поговорите с него. Обикновено повечето родители нямат търпение да съобщят хубавата новина, веднага щом бъде потвърдена. Други предпочитат да изчакат няколко месеца. Вие сами трябва да прецените, кога е най-подходящия момент за това.

 

Четете още: Как да развиете емпатия в детето си?

 

Важно е, когато съобщите новината на детето си, да не представяте нещата така, сякаш новото бебе ще отнеме нещо от него. Помолете детето си да помага в планирането на новото разпределение на дома, мебелите и дрехите. Например можете да му обясните, че може да отстъпи своето креватче на бебето или дрешките, които вече са му малки. Потърсете в книжарниците детски книжки, които ще помогнат на детето ви да свикне с идеята.

 

Ако детето ви е по-малко – на около 2 години, е много по-трудно да обясните как стоят нещата. В този случай е добре, да насочвате вниманието му към други бебчета, когато сте някъде навън и да го питате дали не иска и то едно такова вкъщи. Позволете му да сложи ръка на корема ви и му кажете, че там е неговото братче или сестриче.

 

Четете още: Как да подобрите уменията за слушане при детето?

 

Най-вероятно детето ви ще прояви смесица от чувства – негодувание и задоволство. Не се изненадвайте, ако то пожелае да върнете бебето в болницата, когато за пръв път го внесете в дома си.  Това е напълно нормално. Покажете на детето си, че го разбирате и все още го обичате по същия начин.

 

Имайте в предвид, че роднините и хората около вас може да не бъдат толкова тактични и да кажат нещо, което ще разстрои детето ви. Например бабата да каже „Ето, сега това е бебето на баба”.  Предупредете ги да внимават с изказванията си, когато са в дома ви.

 

Ако детето трябва да ходи на градина или ясла, нека това да стане месеци преди новото бебе да се роди. В противан случай, то ще го възприеме като отблъскване и така ревността му ще стане по-силна.

Добави коментар