Как да победим вагиналните инфекции?

Най-честите заболявания на женската полова система са вагиналните инфекции. Те представляват възпаление на вагиналната мукоза, а причинителите са много и разнообразни (най-често инфекциозни агенти: гъбички, трихомони, бактерии, вируси). Причинителите са предимно полово предавани, като най-голяма е честотата на инфекциите сред младите и сексуално активни жени.

 

На практика стандартното лечение на вагиналните инфекции зависи от причинителя им и включва редица локални и орални терапии.

 

Полихексаметилен бигванид (PHMB) е антисептично средство познато отдавна, което е показало добри клинични резултати в различни терапевтични области, включително в гинекологията за лечение на бактериални, гъбични и вирусни инфекции.

 

Вулвовагиналната кандидоза (ВВК) е инфекциозно заболяване на външните полови органи и влагалището на жената, често свързано с вагинално носителство на Candida albicans- добре приспособяема и упорита гъбичка, която колонизира човешката кожа, лигавицата и репродуктивния тракт.

 

Четете още: Какви са причините за вагиналния дискомфорт?

 

В Италия е проведено проучване с цел да се оцени ефикасността на PHMB под формата на вагинален разтвор, при жени с инфекция с Candida. За целта при 40 жени между 18 и 45 години, със симптоми на вагинална кандидоза, е предписана еднократна доза вагинален разтвор Biguanelle®, който те са приложили сами.

 

Жените са тествани преди лечението и след 21 дни в края на проучването. След прилагането на еднократната доза 80% от тях са показали пълно изчистване на инфекцията с Candida; като допълнение всички са съобщили за намаляване или изчезване на симптомите.

 

Бактериалната вагиноза е най-честата вагинална инфекция с честота у нас 27-45% при жените и е свързана с намаляване или липса на лактобацили и развитието на групи бактерии, водещи до дисбаланс на рН на влагалището. Симптомите варират или дори може да няма такива, но най-често срещаните са зачервяване, болка, парене и дискомфорт.

 

През 2017 г. у нас е проведено проучване от екип на УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, с цел да се установи ефикасността и поносимостта от локалното приложение на PHMB-съдържащ разтвор (Biguanelle®) при пациентки с вагинална инфекция. 51 жени с установена бактериална вагиноза, от които 20 бременни, са приложили еднократната доза Biguanelle®.

 

Четете още: Д-р Диков говори за вагиналното течение – част 1

 

При над 70%, както при бременните, така и при небременните жени, са изчезнали вагиналното течение и сърбеж, а при над 80% – общият дискомфорт и дразнене. След контролния преглед и проведена анкета, жените са съобщили удовлетвореност от бързия ефект и добрата поносимост на препарата.

 

HPV-инфекцията е световен проблем, свързан с развитието на рак на шийката на матката. Устойчивостта на инфекцията е един от основните фактори, отговорни за масовото разпространение. Въпреки, че понякога се наблюдава спонтанно изчистване на инфекцията, жените с лезии на шийката на матката обикновено се насочват за допълнителни изследвания и хирургично лечение, което може да доведе до усложнения. Затова се предпочитат неинвазивни средства и процедури за изчистване на HPV.

 

Проведено е проучване при 100 HPV-положителни жени за оценка на ефекта на полихексаметилен бигуанид (PHMB) за дългосрочно локално лечение на инфекцията. Половината от тях са прилагали шест месеца PHMB-съдържащ гинекологичен разтвор (Biguanelle®) по схема, а останалите не са провеждали лечение за същия период от време.

 

Жените са тествани за HPV на третия месец и в края на проучването, като 90% от прилагалите Biguanelle® са били HPV-отрицателни след 6 месеца. Така лечението с PHMB е безопасен и ефективен подход за пациентки с открита HPV-инфекция и е възможно да се избегнат инвазивни лечения, когато това не е крайно необходимо.

 

Материалът е подготвен в партньорство с МЛД Трейдинг:

 

 

Литература:

  1. Alberto Biamonti, Angela Saracino, Open Journal of Obstetrics and Gynecology, 2017, 7, 7-15. Полихексаметилен бигванид във вагинален разтвор е ефективен за лечение на вулвовагинална кандидоза: Пилотно проучване.
  2. Е. Учикова, Е. Димитракова, Н. Парахулева, Р. Тержуманов. Научен доклад от ХIV-ти Национален конгрес по акушерство и гинекология, 2017г., Пловдив.                            Biguanelle® -нов терапевтичен подход при лечението на бактериална вагиноза.
  3. Gentile et al. BMC Clinical Pathology 2012, 12:17. Нов неинвазивен подход на основата на полихексаметилен бигванид повишава степента на изчистване от HPV-инфекция.

 

Добави коментар