Как да планирате ефективно?

Кой ще заведе Петър на футболна тренировка? Как ще отида на йога по същото време? Ежедневните подобни въпроси водят до по-глобален въпрос – как да се справим? Вероятно с някои от тези, спестяващи време стратегии! Научете как заетите майки се справят с натоварените си графици и безкрайните списъци със задачи.

 

Изберете правилния календар

 

Да, по-лесно ще управлявате графика си с правилното средство. Органайзерът позволява на заетите майки да организират работните си задачи, дома, пътувания, активности с техните съпрузи и деца, всичко на една страница. Има различни мобилни приложения, които можете да използвате за това. Така календарът ще бъде винаги с вас.

 

Използвайте календара мъдро

 

Когато въведете всички срещи в календара си, помислете за всички „трябва да направя…“, които идват със всеки ангажимент. Например, отбележете си, не само, че ще ходите на парти, а и че трябва да купите подарък, да закупите билет, да направите резервация, просто напишете тези бележки на едно място.

 

Използвайте абревиатури за да отбележите всичко, за което все още нямате дата или не знаете детайли.

 

календар, време, майки, планиране

 

Практикувайте седмично планиране

 

Отделете половин час, за да планирате седмицата, това ще ви спести доста време след това. За всяка минута, в която планирате, вие спестявате 10 други.

 

Неделя е перфектно време, за да се концентрирате и да планирате следните точки за следващата седмица:

 

• календар – да разберете какви събития се случват през седмицата

• пътуване – да разберете кой къде трябва да бъде през следващата седмица

• готвене – да решите какво ще приготвяте за вечеря и какво ще пазарувате

• домакинска работа – да разпределите домакинската работа в семейството

• деца – домашни, лягане, време за къпане и т.н.

 

Четете още: Как заетите майки могат да отслабнат?

 

Планирайте дейностите на детето

 

Планирайте внимателно дейностите на детето си. Направете така, че през годината, то да е концентрирано върху една или две дейности. Например – плуване и уроци по английски. По този начин времето ви ще е по-организирано, а детето ви по-фокусирано върху това, което върши, вместо да се разпилява на 4 места и да не успява да се справи качествено с нито една от дейностите.

 

дете, планиране, дейности, график

 

Съчетавайте активностите с други родители

 

Можете да използвате общ автомобил с други семейства до спортната тренировка или уроците по музика, това ще намали времето, което ще прекарате в шофиране и чакане. Уговорете се да пазарувате със своята приятелка – вие изпълнявате поръчките, докато децата ви са на урок по музика. Така ще имате няколко часа насаме. Вероятно ще имате по-продуктивен ден, отколкото бихте имали, ако трябваше да водите децата си с вас.

 

Възлагайте и делегирайте

 

Уморихте се да вършите всичко? Не го вършете. Погледнете списъка си със задачи и помислете кой би бил в състояние да ви помогне с някои от тях. Може вашият съпруг да разходи кучето, а вашето дете да пусне пералня. Може пък финансовото ви състояние да позволява и да наемете помощница. Тийнейджърът ви може да бъде добър помощник в грижата за по-малките деца, изхвърлянето на боклука или разходката на кучето.

 

Четете още: 5 начина да релаксирате

 

Бъдете подготвени за спешни случаи

 

Погрижете се някоя от бабите, детегледачка или приятел да бъде опция ви за „спешни“ ситуации. Обадете им се, ако някой трябва да вземе детето ви от училище, а вие сте попаднали в ужасно задръстване или са ви задържали по спешност на работа. Определете този човек преди да имате нужда от него и се съгласете да върнете услугата, ако той се нуждае от помощта ви.

 

планиране, време, график, майки

 

Определете граници

 

По-лесно е да кажете не, ако вече имате политика да поставяте себе си и семейството си на първо място. Например, бихте могли да направите план как да се въздържате от доброволчеството за сезон или два. Решете какви ангажименти бихте поели, преди да ги поставите в графика си. И не забравяйте, че никога не трябва да отговаряте на поканите веднага. Можете да кажете „не“ стратегически, след като кажете „Нека да помисля за това“.

 

Ставайте по-рано

 

Ако редовният ви номер е да ставате след като сте отложили 7-8 пъти алармата, опитайте се да превъзпитате биологичния си часовник така, че да не заспивате много късно и да ставате по-рано. Ранното ставане ще ви даде повече време и ще направи денят ви по-ползотворен и изпълнен с енергия.

 

Четете още: 7 организационни съвета за майки

 

Вижте колко е голяма разликата, като опитате само един ден да станете 30 мин по-рано. За този половин час можете да закусите по-спокойно и да приготвите здравословна закуска за децата. Ще имате време за освежаващ преди децата да се събудят или за кратка сутрешна тренировка за тонус.

 

план, планиране, график, майки, време

 

Развийте рутина

 

Здравословните навици са в основата на качественото боравене с времето, а рутинните сутрини и вечери не са изключение. Всяка сутрин решавайте какво ще приготвите за вечеря, заредете пералнята или изпразнете съдомиялната машина.

 

След вечеря оправяйте масата, заредете съдомиялната и приготвяйте обяда на децата за следващия учебен ден.   

 

Организирайте докато чакате

 

Дори да сте майстор – планьор, неизбежно ще се озовете в ситуация, при която трябва просто да изчакате. Смартфонът ще ви бъде добър помощник, за да сте продуктивни далеч от дома, можете да отговаряте на имейли, да актуализирате календара си, да направите списък със задачи.

 

планиране, график, майки

 

Снимки: Andreanna Moya Photography, Geekcalendar, Manuela Hoffmann, Zubrow, Lon Fong Photography-off more than on these days.. Foter.com

Добави коментар