триместър, бременност,промени, храни

Как да оцелеете през първия триместър от бременността?

Автор: Проф. д-р Иван Костов

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”

Мобилен тел.: +359 886 398703

e-mail: dr_kostov(at)mamatatkoiaz.bg

 

Първия триместър от бременността е изпълнен с множество емоции и физически промени. Промените в хормоналните нива, влияят не само върху тялото, но и върху психиката на бъдещата майка.

 

Предлагаме ви няколко съвета, които ще облекчат негативните усещания и ще ви накарат да се почувствате по-добре:

 

 Почивайте си

 

Тялото ви преминава през много сериозни промени по време на първия триместър от бременността. Ето защо се нуждаете от повече сън от обикновено. Ако преди 8 часа сън на денонощие са ви били достатъчни, то сега е много вероятно изобщо да не ви стигнат.

 

триместър, бременност,промени, храни

 

По време на сън, тялото ви работи по-ефективно, защото не губите енергия за други дейности, а голяма част от енергията ви се концентрира в това да осигури добра среда за развитие на вашето бебче.

 

Не „стискайте“

 

Въпреки че може да е доста досадно, честото ходене до тоалетна ще предотврати дискомфорта и евентуалните проблеми с пикочния мехур. Когато ви се ходи до тоалетна, просто трябва да отидете. Бременността изобщо не е подходящ момент да „стискате“.

 

Четете още: Първи месец от бременността – какво се случва с тялото ви? – част 1

 

Не вдигайте тежко

 

По време на първия триместър от бременността, изобщо не е препоръчително да вдигате тежки предмети, като например да местите мебели, да носите тежки торби или пък да вдигате тежести във фитнеса. Вместо това, можете да се упражнявате, като практикувате аеробика. Плуването също би се отразило чудесно на тялото ви.

 

триместър, бременност,промени, храни

 

Хранете се здравословно

 

Хапвайте колкото е възможно по-здравословни храни от всички хранителни групи. Храните, богати на желязо и фолиева киселина, както и такива с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, са особено полезни по време на първият триместър, когато се случват ключовите промени при развитие на плода.

 

Четете още: Как да се справим с повишения апетит през на бременността?

 

Определено има храни, които е добре да избягвате по време на бременността, като например риба с високо съдържание на живак, недопечено месо, алкохол и т.н. Яжте повече храни с високо съдържание на фибри, като например зърнени култури (ръж, пшеница), кафяв ориз и плодове, тъй като запекът може да е проблем при доста бременни жени.

 

Първия триместър от бременността е доста тежък период за някои жени, докато при други минава съвсем леко и безпрепятствено. Важно е обаче да се грижите за себе си, да поставяте комфорта и спокойствието си на първо място, тъй като все пак вашето тяло в момента има нелеката задача да отгледа един нов живот.

 

триместър, бременност,промени, храни

 

Откажете се от нездравословните навици, като тютюнопушене и пиене на алкохол, които биха навредили на вашето бебче.

 

Независимо от финансовото или социалното си положение, опитайте се да мислите положително. Позитивното мислене е ключът към емоционалното ви и физическо благополучие, което несъмнено ще се отрази и на вашето бебче. 

Добави коментар