Как да отгледате спокойно дете?

Всеки родител иска да отгледа спокойно дете. Такова, което може да се справи със стресови ситуации, предизвикателства и да контролира емоциите си в трудни моменти. Има един основен фактор, който може да помогне на детето ви да развие способността да се справя със стреса: Вие!

 

Ето няколко съвета, които ще помогнат на детето ви да бъде по-спокойно:

 

Запазете спокойствие и продължете

 

Повечето тревожни деца имат и тревожни родители. Всеки път, когато вие сте притеснени, те също започват да се притесняват. Най-добрият начин да отгледате спокойно дете е да бъдете спокойни.

 

Когато е възможно, опитайте се да се изразявате по-положително, а не негативно. Давайте му насоки, а не го карайте да прави определени неща. Не обръщайте прекалено голямо внимание на дреболии. Подкрепата, която му оказвате, може да направи и двама ви по-спокойни.

 

Запомнете, че вашето дете е дете

 

Когато децата проявяват разрушително поведение, е доста лесно да забравите, че те не могат да контролират емоциите си. Дори и най-умните, сладки и спокойни деца не се раждат с тази способност.

 

Ако се отнасяте с децата като с малки рационални възрастни, това ще засили тяхната тревожност. Не е хубаво да оценявате детските мотиви от гледна точка на възрастен, забелязвайки само лошото поведение, вместо опита на децата ви да задоволят собствените си невинни желания.

 

Четете още: Как да се справите с гнева на детето?

 

Давайте на детето си това, от което се нуждае, а не това, от което си мислите, че се нуждае

 

Родителите, в частност тревожните такива, се притесняват за това, от което децата им се нуждаят, за да са в безопасност и да са удовлетворени, а не оценяват действителните им нужди. Това притеснение може да предизвика тревожност в децата.

 

Вместо да се опитвате да предвидите от какво се нуждаят децата ви, опитайте се да ги погледнете по-обективно. Дайте им това, от което те в действителност се нуждаят, не гледайте през лупата на страха и притеснението.

 

Променете очакванията си

 

Твърде многото и твърде високи очаквания към децата ви могат да предизвикат различни притеснения в тях. Спрете да планирате твърде напред какви искате да станат те. Това ще облекчи и вас и децата.

 

Запомнете, че темпераментът на детето не винаги му позволява да остане спокойно. Вашето дете е било на тази Земя само няколко кратки години. Напомняйте си го, когато сте свидетели на неговите избухвания или емоционални сривове.

 

Научете успокояващи техники

 

От йога за деца до медитация за деца – окуражете нещата, които могат да помогнат на децата да контролират емоциите си. Планирайте съвместни занимания с децата си. По този начин и вие, и те ще се научите да бъдете малко по-спокойни.

 

Четете още: Майка орлица

 

Осигурете рутина на децата си

 

Умореното и гладно дете никога няма да бъде спокойно. Въпреки че родителите не могат да контролират всеки аспект от живота на децата си, те могат да осигурят постоянство в съня и похапванията. Опитайте се да планирате дневния си график така, че да не пречи на следобедната дрямка или следобедната закуска. Ако сте излезли на по-дълга разходка, подгответе неща, подходящи за междинно хапване и пиене. Децата са склонни да бъдат много кисели, ако не са задоволени основните им нужди.

 

Оставете детето си да се контролира само

 

Децата могат да бъдат стресирани, ако не учат постоянно как да правят разни неща сами за себе си и не получават повече отговорности. След като детето е научило нещо ново, било то как да настрои будилника или да завърже обувката си, родителите трябва да го оставят само да се справя, за да изгради самостоятелност и да стане по-спокойно.

 

Всеки път, когато детето ви се държи лошо е важно да запомните, че то няма винаги да се държи така. В напрегнати ситуации, проявявайте търпение и разбиране.

Добави коментар