Как да овладеем настинката и грипа?

Какво да направите?

 

• Чувствайте се удобно. Това означава да слушате тялото си. Ако то ви казва, че трябва да спите, то това е, което трябва да направите. Ако игнорирате този сигнал, може да ви отнеме повече време да оздравеете.

 

• Пийте 3-4 чаши допълнително течности за деня, за да попълните загубата на течностите, които губите при кашлица, кихане, хрема.

 

• Опитайте ехинацея. Едно скорошно проучване, установило, че тази билкова добавка може да намали продължителността на настинката. Също може да намали риска от разболяването ви с 35%, когато става въпрос за риновирус, който е причинителя на обикновената настинка.

 

настинка, грип, чай, лечение, почивка

 

Какво да не правите?

 

• Не разчитайте на витамин С. Проучвания показват, че приема на витамин С не намалява шансовете от разболяване от настинка и почти не влияе на вече съществуващата настинка.

 

• Не използвайте цинк за успокояване на кашлицата. Не се препоръчва да се обръщате към това вещество за тази цел.

 

Четете още: Настинка 

 

• Не използвайте произволни комбинирани хранителни добваки. Задължително се консултирайте с вашия лекар за приема им. Няма абсолютно никакви доказателства, за ефикасността и безопасността на тези продукти. Например в някои таблетки има около 5, 000 IU витамин А, хора, които взимат непроверени добавки могат лесно да надвишат максималната безопасна дневна доза витамин А, която е 10 000 IU.

 

настинка, грип, течности, почивка

 

Как да овладеем грипа?

 

Ако взимате предписаните от вашия лекар средства, това може да намали продължителността на грипа, но имайте предвид, че тези лекарства трябва да се започнат до 48 часа от появата на симптомите. Повечето симптоми ще изчезнат от само себе си в рамките на една седмица, макар че кашлицата и умората могат да се задържат в продължение на няколко седмици. Останете хидратирани, почвайте много и използвайте народни средства за борбата с грипа.

 

Четете още: Настинка или алергия – 5 начина да разберете

 

Когато настинката или грипът се задържат?  

 

Ако вашите симптоми на настинка не са станали по-леки или са се влошили значително, след 10-14 дни, може да имате инфекция на синусите или бактериален бронхит. Това означава, че бактериите причиняват дразнене на основните дихателни пътища и на белите дробове. Обадете се на лекаря си, обикновено тези инфекции се нуждаят от антибиотици.

 

настинка, грип, лечение, витамини

 

Най-лошото усложнение на грипа е бактериалната пневмония. Тя преди всичко засяга по-възрастните хора и тези с хронични и сърдечни или белодробни състояния, но също така и здравите хора могат да го получат. Обадете се на лекаря си, ако симптомите изчезнат и след това се върнат или ако имате болка в гърдите, задух, тежка кашлица, която води до отделянето на кръв и слуз. 

 

Снимки: CoCreatr, Somewhere, leinemeister Foter

Добави коментар