Как да обичаш проблемното дете?

Понякога е трудно да обичаш дете, което има неконтролируемо поведение, дете, което е насилник или пък дете без чувство за справедливост. Със сигурност има деца, които могат да ви предизвикват по много начини, но как можете да дарите с любовта си едно от тях?

 

Ако вие сте в това положение, трудно ви е да обичате определено дете – независимо дали е детето на приятел, роднина или вашето собствено, предлагаме ви няколко съвета, които могат да променят нагласата ви и да ви подскажат как да подходите към проблема.

 

Приемете детето, но не и поведението

 

Твърде често сме склонни да осъждаме характера на детето заради постъпките му. За да обичате и да приемете дете, чието поведение е неприемливо, трябва да намерите начин да отделите характера от поведението му. Разберете, че поведението често е резултат от комбинацията между природа (характер) и възпитание (житейския опит на детето). Когато разделите детето от поведението му, това е първата стъпка към това да го заобичате.

 

дете, проблемно, обич, характер,

 

Обърнете внимание как детето се държи когато е само

 

Често децата имат по-проблемно поведение, когато са в групи. Когато са сами, можете да спечелите вниманието им и така те да се отворят към вас, което ги прави малко по-уязвими. Освен това, когато са сами, децата няма с кого да се съревновават за нечие внимание, което автоматично понижава мотивацията им да се държат лошо. Когато детето е само, отделете време да поговорите с него. Разберете начина му на мислене и какво го прави толкова „лошо“.

 

Четете още: Как бащата да научи детето си на уважение?

 

Говорете на езика на любовта

 

Покажете на детето, че е обичано и харесвано – правете му подаръци, говорете мило, покажете любовта си чрез прегръдка, докосване. Наблюдавайте как другите хора изразяват любовта си помежду си. Замислете се, че самите вие се чувствате по-добре, когато някой изразява любов и внимание към вас.

 

дете, насилник, непредсказуемо, обич, баща

 

Бъдете последователни и предсказуеми

 

Дете, което се чувства необичано, често е склонно към емоционални изблици и спонтанност. Има нещо важно, което трябва да направите като баща – бъдете последователни и предвидими във взаимоотношенията си с детето. То ще се чувства по-комфортно и уверено във вашето присъствие ако бъдете спокойни и рационални при общуването си с него.

 

Четете още: Как да бъдете търпелив баща?

 

Опитайте се да навлезете дълбоко в мотивите на детето

 

Както споменахме по-рано, отношението и поведението на детето много често се формира като комбинация от характер и възпитание. Понякога разбирайки какво кара детето да се държи по този начин може да ви помогне да намерите начин да се намесите по-ефективно. Ако едно дете е насилвано и малтретирано, то се е научило, че възрастните могат да го наранят. Когато разберете от къде идват проблемите на  едно дете ще можете да се свържете по-добре с него по един по-смислен начин.

 

дете, обич, прегръдка, любов, проблемно, баща

 

Съсредоточете се върху общите неща

 

Много често децата не се чувстват обичани, защото ние нямаме нищо общо с тях. Когато възрастният открие допирни точки и общи интереси с детето, то ще бъде по-отворено към него. Може да е нещо съвсем простичко – като да строите заедно блокове от лего конструктор или друг общ интерес.

 

Намерете начин да олекотите отношенията

 

Неспокойните и несигурни деца често са непослушни когато са в стресова ситуация. Потърсете начини да се забавлявате или просто да сте малко по-безгрижни. Слушайте музика или играйте с пръскачките в горещия летен ден, това може да направи свързването ви по-лесно, а и много по-приятно. 

 

Снимки: PistigriloXP, Luis Marina, Scott* Foter.com  

Добави коментар