Как да обзаведем детската стая

Материалите

До неотдавна се смяташе, че при обзавеждането на детската стая трябва да се използват само естествени материали и материи, тъй като те „дишат“ и не натрупват статично електричество. И това наистина е така. Но…

 

От гледна точка на околната среда, чистотата на стените и таваните в жилищата, за съжаление, не винаги са безупречни. В такива случаи „дишащите“ материали могат да донесат повече вреда, отколкото полза. Тогава на помощ идват съвременните синтетични материали, които вече почти не отстъпват на естествените. Те също добре пропускат въздуха, не причиняват алергии, почистват се лесно и дълго съхраняват първоначалния си вид. Така че – използвайте ги смело без да се замисляте!

 

Подготовка на стаята

 

Таван

Ремонтът на помещенията обикновено се извършва от горе на долу. Не се отклонявайте от традицията. Най-практичния вариант за боядисването на тавана е да използвате боя на водна основа. Височината на тавана, остава непроменен и обемът на въздуха в помещението не намалява. Добрите бои са устойчиви, сигурни и не миришат, след като изсъхнат.

 

За детската стая никак не са подходящи окачените тавани, тъй като те натрупват много прах. А все пак трябва да се помисли какъв въздух ще диша детето! Таванът трябва да е боядисан в светли свежи цветове: например, бяло, светло синьо или бледо розово. Важното е цветът да отразява добре светлината и да създава усещането за простор.

 

Стените

Като за начало е най-добре да се облепят с тапети, които да са качествени, но все пак да не са много скъпи, тъй като може да се наложи да се подменят често (все пак има малки талантливи палавници, които започват да творят направо по стените). Подходящи са гладките тапети от плътна и трайна хартия. Не лош вариант са и тапетите с тънко винилово покритие.

 

В избора на цветове и краски не бива да се пренебрегват интересите на детето. От 3 до 9 годишна възраст децата се радват изключително много на цветни тапети, например с героите от любимите им анимационни филми. Достатъчно е да се облепи и една стена, тъй като психолозите считат, че големите и пъстри рисунки преуморяват очите и ограничават възможностите за творчество. Много хармонично стоят едноцветни тапети с неголеми рисунчици.

 

Съвет: Не облепвайте стените на детската стая от пода до тавана с тапети. Достатъчно е да се облепи само долната половина на всяка стена (така ще е по-лесно да се подмени увредения участък), като в средата и може да сложи подходящ ярък бордюр, който визуално да отделя двете части на стената.

 

Подовото покритие

Децата прекарват голяма част от времето си на пода – там те играят, рисуват, четат, гледат телевизия. За това трябва пода да се покрие с материя с мека структура и добри топлоизолационни свойства.

 

Най-удачния вариант е да се използва ламиниран паркет покрит с килим. Ламината е изключителен материал, който дава възможност и за интересни комбинации. Например, чрез него може да се раздели стаята на две зони: в зоната за спане да се използва по-тъмен цвят, а в зоната за игра или учене – по-светъл. Такива зони може да се отделят и с помощта на неголеми цветни килими – с тях в стаята ще стане по-топло и уютно.

 

Ако в стаята съжителстват повече деца, подберете килим според вкуса и характера на всяко едно от тях – така подът ще стане пъстър и весел. Когато се избира килим е важно да се знае:

1. 100% вълна – това наистина е най-топлия вариант, но е абсолютно неприемлив, ако детето има склонност към алергии.

2. Полипропилен и акрил – не по-малко топъл от килима от естествени материали, но се мие и почиства много по-лесно от него.

3. 100% памук – много добър избор, тъй като не предизвиква алергии и също е много топъл.

 

Съвет: Трябва да се внимава килимът да не се хлъзга и събира по пода. Ако не е с латексова основа, която да предотвратява хлъзгането, използвайте двустранни залепващи ленти, чрез които да фиксирате килима за подовото покритие (ламинат, паркет, балатум).

 

Мебелите

Задължително е да се избягват мебелите с остри ъгли, метални или стъклени фрагменти, особено когато детето е между 1 и 6 годинки. През този период са за предпочитане дървени или пластмасови изделия със закръглена форма. Колкото повече дадена мебел прилича на играчка, толкова повече удоволствие ще доставя тя на детето. Все пак не претрупвайте стаята с мебели, тъй като детето трябва да разполага с достатъчно пространство за игри.

 

Когато детето е в училищна възраст (между 7 и 18 години), най-удобният вариант за обзавеждане на стаята му са модулните системи. Благодарение на тях може да осигурите всички необходими шкафове и рафтове, писалище и гардероб, които да удовлетворят напълно изискванията на тийнейджъра.

 

Когато избирате легло за детската стая, от голямо значение е матракът му. Най-добре е да се избегне матрак с пружини, тъй като децата обичат да скачат на тях, като на батут. А по този начин матракът се поврежда много бързо, губи функционалността и удобството си и може да доведе до увреждания на гръбначния стълб.

 

Добър вариант са „дишащите“ матраци от пресована целулоза, пенополиуретан или латекс. Те са удобни, на тях се спи спокойно и не са опасни за стойката За да се избегнат алергиите е добре детето да не спи с възглавница и завивка напълнени с пух или вълна. Купете му специален хигиеничен спален комплект, напълнен с полиестерни влакна. Той е топъл, добре пропуска въздуха и не задържа бактериите.

 

Не пълнете стаята с пухкави играчки и меки възглавнички, тъй като те събират много прах и се налага да се почистват много често.

 

Светлината

Детската стая трябва да е изключително светла. Многото слънчева светлина подобрява настроението и зарежда с енергия. За това е добре, ако прозорецът е насочен на юг, югоизток или югозапад.

 

Що се отнася до изкуствената светлина в стаята, за по-малките деца са достатъчни лампа на тавана с интересна форма (например, като слънце, луна,космически кораб и т.н.) и малка нощна лампичка до леглото с пъстър абажур.

 

Когато детето е в училищна възраст е добре да има и настолна лампа върху писалищната маса. Тя задължително трябва да дава възможност за регулиране на височината и наклона на осветеността.

 

Източник: http://www.ZaNeya.com

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар