заразите, дете, стрептококи, инфекция

Как да не се заразите от боледуващите си деца – част 2

Продължава от: Как да не се заразите от боледуващите си деца – част 1

 

Стрептококи

 

При по-големите деца и възрастните, стрептококите причиняват много силни болки в гърлото и подуване на жлезите. Бебетата и малките деца прекарват болестта по-леко, но  имат симптоми като кървав секрет от носа, понижен апетит и подуване на жлезите, което ще им причини дискомфорт.

 

• Как да контролирате инфекцията?

 

След като едно дете е инфектирано със стрептококи, всички в семейството са потенциални мишени на болестта. Освен това, стрептококите могат да заразят и същата жертва отново.

 

заразите, дете, стрептококи, инфекция

 

Детето спира да бъде заразно след приема на перорални антибиотици в рамките на 24 – 48 ч. До тогава важат всички забрани за споделяне на кърпи, чаши, играчки, храна. Ако детето ви пие антибиотик, уверете се, че го приема редовно, в точно определените часове. Освен това е важно да завърши целия курс на лечение, независимо, че вече се чувства по-добре. Ако не се лекуват правилно, стрептококите могат да се разпространят и в други части на тялото, да доведат до инфекция на ухото или синусите.

 

• Как да се предпазите?

 

При възрастните стрептококите не се предават толкова лесно, колкото настинката, например. Имайте предвид, че заболяването е най-заразно преди да се проявят симптомите му. За да се предпазите, трябва да миете ръцете си постоянно и да сменяте дрехите си редовно, особено след като сте имали контакт със заразно болен. Дори и ако той не изглежда все още болен.

 

Четете още: Как мама може да се справи с всичко? – част 1

 

Ако стрептококите са в дома ви, е вероятно да се заразите преди да се проявят каквито и да е симптоми. Ако детето ви е болно, опитайте да избягвате много близки контакти с него, прегръдки и целувки, докато антибиотиците не си свършат работата. Не забравяйте да обясните на детето си защо се държите така, за да не го накарате да се почувства отхвърлено или пренебрегвано.

 

заразите, дете, стрептококи, инфекция

 

Коксаки вирус

 

Този вирус е по-характерен за лятото или началото на есента. Първите симптоми много приличат на настинка – умора, болки в гърлото, повишена температура. След 1-2 дни започват да се появяват ранички, пълни с течност по ръцете, краката и в устата, а в някои случаи и по дупето на детето. След 5-7 дни раничките трябва вече да имат коричка.

 

• Как да контролирате инфекцията?

 

Вирусът коксаки се предава чрез слюнка, слуз или изпражнения, така че се уверете, че децата ви спазват добри хигиенни навици, имиват редовно ръцете си, не споделят чаши, съдове и храна.

 

Четете още: Възстановяване след секцио – част 1

 

• Как да се предпазите?

 

Детето ви е заразно докато има рани и вероятно няколко седмици след това, тъй като вирусът може да остане в изпражненията. Измивайте добре ръцете си, особено ако сменяте пелени или помагате с бърсането на дупето след гърнето. Кърпичките на алкохолна основа или дезинфекциращ гел също ще помогнат, ако сте навън.

 

Снимки: Chapendra, WindRanch Foter.com

Добави коментар