разболее, дете, настинка, стомашни проблеми

Как да не се заразите от боледуващите си деца – част 1

В случай, че сте майка, сигурно всяка есен ви се приисква да имате от онези защитни костюми, които учените използват, когато работят с микроби и бактерии.

 

Повечето деца, особено в предучилищна възраст, боледуват доста често – настинка, грип, кашлица, стомашни вируси. Ако детето ви ходи на детска градина или на училище, няма много неща, които можете да направите, за да го предпазите от разболяване. А когато то се разболее, вие сте изложени на по-висок риск от заразяване само защото сте в директен контакт с него. Това означава ли, че сте „обречени“ да се заразите? Отговорът е – не е задължително.

 

Повишаването на имунитета със сигурност може да ви помогне. Освен това, ако вземете мерки за контрол на инфекцията, можете значително да повишите шансовете си да останете в добро здраве (и да запазите останалите членове на семейството си здрави). Ето и какво можете да направите:

 

разболее, дете, настинка, стомашни проблеми

 

Стомашни проблеми

 

Основните виновници за стомашните проблеми са ротавирусите. Те могат да предизвикат повръщане и диария при децата под 5 г. Не представляват заплаха за възрастните, тъй като повечето от тях вече са ги прекарали в ранна детска възраст и е малко вероятно да се разболеят отново. Ако това все пак се случи – минават много по-леко, отколкото при децата.

 

Един от основните вируси, който може да причини стомашни проблеми при възрастните, е Norwalk вирус. Той причинява леко повишаване на температурата, повръщане, главоболие и диария. Среща се в суровите храни – плодове, зеленчуци и замърсената вода.

 

В детските градини се среща паразит, който причинява ламблиаза. Симптомите включват диария и стомашни спазми.

 

• Как да контролирате инфекцията?

 

Ламблиазата е силно заразна и може да остане в изпражненията в продължение на няколко седмици, след като диарията свърши. Детето трябва да мие ръцете си преди всяко хранене и да не споделя чаши, прибори, храни и играчки с останалите.

 

Четете още: 6 начина да подсилите имунитета на детето си през есента

 

• Как да се предпазите?

 

Измивайте добре ръцете си всеки път, когато сменяте пелени или бършете дупето на детето си след гърнето. Почиствайте внимателно по няколко пъти дневно заразените места, като масата за смяна на пелени, тоалетната, любимите играчки и т.н. За целта използвайте разтвор 10 към 1 вода и белина. Веднага слагайте за пране замърсените дрехи и спално бельо.

 

Настинка и грип

 

Преди да станете майка, може би сте се разминавали с една настинка в годината. Сега обаче, всеки път като детето ви е болно, носът ви започва да тече или да се запушва няколко дни по-късно. Контролирайте настинката със стандартните предпазни мерки:

 

разболее, дете, настинка, стомашни проблеми

 

• Мийте ръцете си често

 

Честото миене на ръцете е от решаващо значение, за да се ограничи разпространението на микробите. Ключът към чистите от микроби ръце е по-продължителното търкане на ръцете – около 15-20 сек.

 

• Разделете болните и здравите деца

 

Не позволявайте на болното дете да споделя чаши, прибори или храна. Ако е много болно, опитайте да ограничите близките му контакти с другите деца. Ако баткото е с течащ нос му кажете, че може да каже лека нощ на бебето, но без прегръдки и целувки. И че това, разбира се, е само временно. В края на деня почиствайте играчките, с които децата са си играли.

 

• Научете детето как да ограничи разпространението на вируси

 

Научете детето си да кашля или киха в свивката на лакътя си и да избърсва носа си с кърпички за еднократна употреба. Мръсните кърпички трябва да бъдат изхвърлени веднага.

 

Четете още: Научете детето си да мие ръцете си само

 

• Как да се предпазите?

 

Когато едно дете се прибере с настинка вкъщи, имайте предвид, че вирусите не могат да преминават повече от 1 м., когато детето киха или кашля, така че спазвайте дистанция, когато това е възможно. Обяснете му си защо стоите на малко по-голямо разстояние от него, за да не нараните чувствата му.

 

разболее, дете, настинка, стомашни проблеми

 

Освен това, най-силният ви коз е да стимулирате имунната си система, като:

спите достатъчно – поне 7-8 ч. на денонощие

ядете поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден, особено такива с високо съдържание на витамин С – портокали, киви, ягоди, грейпфрут, чушки и т.н.

се опитате да намалите стреса – медитирайте или си направете горещ чай и отделете 30 мин. за себе си

ако усещате, че започвате да се разболявате, яжте повече имуностимулиращи храни – това няма да спре настинката, но може да я съкрати.

 

Продължава на: Как да не се заразите от боледуващите си деца – част 2

 

Снимки: kourtlynlott, madaise, acousticgirl Foter.com

Добави коментар