Как да научите своето дете на добри маниери?

Вашето двугодишно дете може да изглежда неспособно да дъвче със затворена уста. Но това не значи, че не трябва да се запознае с основните обноски. Може дори да откриете, че сте приятно изненадани от това, колко добре то разбира доброто поведение. Въпреки, че то не винаги може да го приложи на практика.

 

Започнете с основата

 

Да каже „Моля“ и „Благодаря“ обикновено е първата част от добрите маниери, на които всеки родител опитва да научи детето си. Можете да започнете веднага след като вашето дете започне да говори.

 

Четете още: Как да научим детето си да си мие ръцете след ползване на тоалетна

 

Разбира се ще мине известно време, преди детето само да се сети да каже моля и благодаря всеки път. Но когато детето започне да говори, вие ще откриете, че ще му напомняте автоматично. Това, което родителите правят поколения наред е подканянето: „Какво ще кажеш сега?“ или „Каква е вълшебната думичка?“.

 

дете, възпитание

 

Опитайте се да не бъдете прекалено настоятелни. Детето ви не винаги ще помни или ще иска да бъде учтиво. Но постепенно ще се научи да казва моля и благодаря по-често. За да му помогнете да се превърне в автоматичен отговор, винаги хвалете детето си, когато си спомни за думичките.

 

Бъдете добър модел за подражание

 

Това може да звучи очевидно, но ако искате да детето ви да е учтиво, трябва и вие да бъдете любезни. Въпреки че, понякога е по-лесно да се каже отколкото да се направи. Практикувайте това, което препоръчвате, за да бъдете един добър пример за детето си. Вие сте номер 1 модел за подражание на детето си.

 

Четете още: Да отучим детето да си бърка в носа

 

Не забравяйте, че вашето дете не иска нищо повече от това да бъде като мама и татко. Ако вашият партньор е застанал пред хладилника например, когато вие имате нужда да го отворите, кажете „Извинявай“ и използвайте неговото име. Ако детето ви слуша такава реч в дома ви, то ще свикне и да я използва.

 

дете, възпитание

 

Помолете го да седне на масата

 

Да се научи да седи на масата е голямо постижение за две годишното дете. Така че не очаквайте прекалено много. Използвайте семейната вечеря за да практикувате, но винаги сядайте с детето. Не е справедливо да очаквате детето ви да седи и да се храни само.

 

Когато сядате на маста кажете предварително, че това е най-добрият начин да покаже как детето може да стои мирно. Ако успее, похвалете го, че се е справило добре. Но не бива, да прекалявате. Детето не бива да чувства, че прави нещо извън възможностите си.

 

Четете още: 10 съвета да помогнете на децата си да развият здравословни навици

 

Бъдете разумни. За вашето дете може да е трудно да седи петнадесет минути на едно място. Не се поставяйте в ситуация, която може да ескалира. Например, ако се намирате на някакво събитие, заемете място близо до пътеката или изхода. По този начин, ще може да се измъкнете бързо, ако детето започне да нервничи.

 

дете, възпитание

 

Насърчавайте за „Здравей“ и „Довиждане“

 

Във времето, когато детето е на 2 годинки, то със сигурност може да се научи да казва „Здравей“, когато посреща нови хора. Може също така да се научи да казва и „Довиждане“. Но не се изненадвайте, ако не оправдава всеки път очакванията ви. Понякога ще каже сладко „Здравей“, а друг път ще се свие срамежливо и упорито ще отказва да говори. Ако не иска да каже нещо, не го насилвайте да го направи.

 

Даването на възможност детето да се подготви, може да помогне. Например при посещение на бабата кажете: Когато отидем при баба, ти ще кажеш „Здравей, бабо!“.

 

Четете още: Децата и личната хигиена

 

Насърчавайте учтивост към другите деца

 

Не очаквайте съвършенство, когато детето ви играе. Приберете всички любими играчки и кажете, че вашето дете ще може да получи играчките, ако то и другите деца спазват прости правила:

 

дете, възпитание

 

 Никой да не удря, блъска или обижда другите.

 Ако има една играчка, с която всички искат да играят, нека се редуват.

 Никой да не казва на другия как да играе с играчката, както и да не се занимават дълго с нея, за да не се повреди.

 Всеки който има лошо поведение получава предупреждение. Ако никой не слуша играта трябва да свърши.

 

Първите кавги между децата обикновено са за споделянето на играчките. От перспективата на детето е възмутително, то да пита дали може да вземе играчката (и това ще е така, докато не навърши 3 години). Учейки детето да споделя, ще му направите услуга, защото децата ще искат повече да си играят с него.

 

Не забравяйте да хвалите детето си и да му отделяте много внимание, когато се държи добре. Отбелязвайте успехите на вашето дете, като например „Беше много мило от твоя страна, че позволи на Томи да си играе с твоя топка“. Не забравяйте да бъдете добър пример. Взимането на дистанционното от партньора си и сменянето на канала е вид поведение, което не искате да насърчавате. 

 

Снимки: elviskennedy, jcoterhals, swambo, _Dinkel_ Foter.com

Добави коментар