Как да научите детето си да си взима душ само?

Ученето на детето да си взима душ само̀ е забавно и вълнуващо преживяване. Така тo изгражда независимост и се учи да поема отговорност за себе си.

 

Много малки деца се страхуват от попадане на вода в очите им. Ако и вашето дете е от тях, може да се наложи да изчакате с обучението до момента, в който то спре да пищи и да плаче от това, че няколко капки вода са попаднали по лицето му. Докато то не се научи да си взима душ само̀ е почти невъзможно вие да излезете от банята, без да сте чисто мокри.

 

Снабдете се с гумена постелка за вана

 

снабдете се с гумена постелка за вана, в случай, че не разполагате с такава. Тя ще предпази детето от подхлъзване. Докато детето ви взема вана, включете душа на слабо налягане. Насочете главата на душа надолу, за да може детето ви да се движи свободно под или извън струята вода. Оставете го да си играе с играчките за баня под струята вода и му обяснете, че взимането на душ е като да се къпеш под пръскачките през лятото. Насърчете го да опита да стои под струята само̀, за да види колко е хубаво усещането. Ако се съпротивлява да стои под душа, не го карайте насила.

 

баня, душ, дете, вана, къпане

 

Дайте пример

 

Демонстрирайте на детето си как може да се изкъпе и го насърчете да прави същото, използвайки собствената си гъба. Ако то не може да се изтърка както трябва, помогнете му, като поставите ръката си върху неговата и му покажете как се прави. Обяснете му, че разликата между вземане на душ и вана е, че докато взема душ, трябва да се търка в изправено положение.

 

Измиване на косата

 

Обяснете на своя малчуган, че миенето на косата включва стоене под струята на душа и заставане извън нея. Първо трябва да намокри косата си под душа, след това да постави шампоан в ръчичка и да масажира косата и скалпа си. След това е време да се върне под душа и хубаво да изплакне косата. Покажете на детето си как да изплаква добре целия шампоан. Миенето на косата е вероятно най-трудната стъпка за малчуганите, така че детето ви ще има нужда от вашата помощ.

 

Четете още: 10 начина да научите детето си да взема самостоятелни решения

 

От какво ще се нуждаете:

 

• гумена постелка за баня (вана), която не се пързаля

• 2 гъби за баня

• душ гел/сапун и шампоан, които не дразнят очите

 

баня, душ, дете, вана, къпане

 

Съвети

 

Оставете детето си опита да се къпе няколко пъти, като комбинира вземането на душ с вана, както е описано по-горе. Постепенно ще му става все по-комфортно под струята на душа. Не позволявайте на детето си да се къпе само̀ – без наблюдение, докато не усвои добре всеки етап от къпането, за да е в безопасност. То трябва да свикне с някои неща, като запазването на равновесие на един крак, докато измива другия, да съобразява колко душ гел и шампоан трябва да използва, да се научи старателно да измива косата и гениталната си област. Вероятно то няма да се научи да се къпе само̀ докато не навърши 6 – 7 годинки, така че имайте търпение.

 

Четете още: Защо рутината е важна за децата?

 

Важно

 

Не насилвайте детето си да взима душ, ако то предпочита вана. Много малки деца се страхуват от попадане на вода в очите им. В случай, че и при вашето е така, не го притискайте. Научете го как да се къпе само във ваната, а в последствие и под душа.

 

Снимки: clappstar, sean dreilinger, sup3ryummy Foter.com

Добави коментар