майка, дете, играчки, подрежда, прибира

Как да научите детето си да подрежда – 5 съвета

За всяка майка е изключително изтощително да поддържа баланса между това да бъде добра съпруга, добра домакиня, добра в работата си и едновременно с това – добра майка. Когато децата са все още малки, те разхвърлят играчките си навсякъде. Обикновено след игра домът ви изглежда сякаш през него е минало торнадо. Предлагаме ви 5 съвета как да научите детето си да подрежда след себе си още докато е съвсем малко:

 

1. Придържайте се към рутината

 

В детската градина детето се научава, че когато играе с играчки, трябва да ги прибере, когато стане време за дрямка. Създайте същата рутина и у дома. Например, то трябва да разбере, че преди вечеря винаги трябва да прибере книжките обратно на рафта или играчките обратно в коша за играчки. Освен това, може да го научите, че трябва да поставя дрехите си в коша за пране след като облече пижамата си.

 

майка, дете, играчки, подрежда, прибира

 

2. Предупреждавайте го

 

Предупреждавайте детето 2 мин. предварително, че е време да прибере играчките си. За това време то ще успее да се настрои психически от режим на игра, към режим на подреждане. Можете да подходите и по различен начин – като му кажете какво може да направи преди прибирането на играчките. Например: „Можеш да подредиш още 3 парчета от пъзела.“

 

Вижте още: 10 начина да научите детето си да взема самостоятелни решения

3. Малки задачи

 

Детските стаи обикновено са изпълнени с разсейващи и интересни за едно дете в предучилищна възраст неща. Дайте на детето си 5 мин., в които то да прибира, след това малка почивка и след това – отново. Друг добър вариант е да го насочите да се съсредоточи в подреждането само на едно нещо, например всички малки гумени или пластмасови животинки или всички плюшени играчки.

 

майка, дете, играчки, подрежда, прибира

 

4. Малко магия

 

Дайте на детето си малко храна за въображението му. Например, можете да му кажете: „Чух за едно семейство, което имало фантастична магия за почистване в къщата!“. Продължете с: „Иска ми се и в нашата къща да има такава…“. По-късно, когато видите, че няколко играчки са прибрани кажете: „О, колко съм щастлива! Явно магията е и в нашата къща!“. Това е класически мотиватор за децата в предучилищна възраст – нещо като обратна психология.

 

Вижте още: Как да развиете емпатия в детето си?

 

5. Покажете му как да се справи

 

По-малките деца могат да се объркат ако просто им кажете: „Прибери играчките си“. Покажете на детето си какво означава това. Кажете на детето: „Време е да приберем играчките в коша за играчки, ще ми помогнеш ли?“. Покажете му как вие прибирате играчките и го помолете за помощ. Така детето ще разбере какво очаквате от него и ще имитира вашите действия.

 

Снимки: ExarchIzain, Vermin Inc, kjd Foter.com

Добави коментар