Как да научите детето си да пише истории?

Писането на истории е много важно умение, на което трябва да научите детето, независимо дали сте родител или учител. В момента, в който то се чувства сигурно и уверено при писането на фрази и изречения, можете да започнете с някои упражнения, за да му покажете как да започне да пише истории, как да създава герои и как да използва правилен речник при писането.

 

Разбира се, не всяко дете може да се превърне в писател, но трябва да добие поне основни умения. Окуражавайте детето да се забавлява докато пише, това ще подобри уменията му, ще развихри въображението му и ще предизвика неговата креативност.

 

Първа стъпка

 

Прочетете на глас три добре познати приказки. Най-подходящите приказки за упражнения са кратки истории, които децата вече познават, като „Червената шапчица“, „Трите прасенца“ и „Джак и бобеното зърно“.

 

Втора стъпка

 

Помолете детето да идентифицира всеки герой в историята. Например, в „Червената шапчица“, героите са Червената шапчица, нейната майка, баба, вълка и ловецът. Напишете списък с героите на всяка приказка, която четете.

 

Четете още: 10 начина да научите детето си да взима самостоятелни решения

 

Трета стъпка

 

Помолете детето да определи кое е началото на историята, кое е средата и кое – нейния край. Например, в „Червената шапчица“, началото е когато нейната майка я изпраща към къщата на баба ѝ. Средата на приказката е тогава, когато вълкът се представя за бабата на Червената шапчица в къщата на бабата. Краят на приказката е това, че ловецът спасява бабата и червената шапчица. Запишете кои са отделните части от приказката.

 

Четвърта стъпка

 

Вземете химикал и хартия, обяснете на детето, че всяка история трябва да има своите герои, начало, среда и край.

 

Пета стъпка

 

Напишете план на историята ако е необходимо. Някои деца срещат затруднения с началото ѝ, така че можете да помогнете, като напишете вие първите 1-2 изречения.

 

Четете още: Училищни проблеми

 

Шеста стъпка

 

Говорете с детето за неговата история и за това, което е написало до момента. Някои деца започват да пишат веднага, на други може да им отнеме повече време. Попитайте детето за всеки герой и какви ще бъдат началото, средата и краят на неговата история. Окуражавайте го колкото е възможно повече.

 

Съвети

 

Не всяка история на всяко дете ще бъде перфектна. С времето историите ще стават все по-добри и вероятно на детето ви ще му става все по-интересно. Нещата, от които ще се нуждаете са: три добре познати приказки, хартия, химикалка и въображение!

Добави коментар