Как да научите детето си да измерва с линия?

Измерването с помощта на линийка, е важно умение, което детето ще научи в училище. Въпреки това можете да му покажете как се прави още докато е в детската градина, с помощта на забавни игри.

 

Насърчавайте детето си да използва нестандартни методи за измерване, като педи, например. Децата в предучилищна възраст могат да използват пръсти, педи или стъпала като прост начин за мерене. Когато вашият малчуган усвои тези неща, е време да го научите да измерва с помощта на линия.

 

Първа стъпка

 

Оставете детето ви да разгледа внимателно линията. Обяснете му, че цифрите по нея позволяват нещо да се измери и да се сравни с размера на нещо друго. Обсъдете как може да се прилага това умение в ежедневието.

 

Втора стъпка

 

Въведете концепцията за 1 см. Децата в предучилищна възраст ще ви разберат добре. Покажете на детето как всяка цифра е на разстояние 1 см от следващата. Нека детето използва линията си за измерване на играчки, пръстите на ръцете и краката.

 

дете, учи, измерва, линия

 

Трета стъпка

 

Обяснете на детето, че линията се чете от ляво на дясно, точно както и думичките по страниците на книжките. Покажете на детето как са подредени цифрите от 0 нагоре. Обяснете на детето си, че при някои линии 0 не е написана и вместо това, те започват от 1.

 

Четвърта стъпка

 

След като детето ви усвои концепцията за сантиметъра, започнете да му показвате как е разделен той. Започнете с половината на сантиметъра, тъй като линийката му е по-дълга от тази на милиметрите.

 

Четете още: Как да научите детето си да пише истории?

 

Пета стъпка

 

След като детето ви разбере напълно половинките, продължете напред, като му покажете как всеки сантиметър е разделен на общо 10 мм.

 

дете, учи, измерва, линия

 

Шеста стъпка

 

Има онлайн игри, които могат да помогнат на детето ви да усвои това умение по-лесно. Покажете му някоя подобна игра, ако не му хареса, намерете друга.

 

Седма стъпка

 

Покажете на детето си как може да изчисли дължината и височината на всякакви предмети у дома, измервайки ги с линийка. По този начин то ще започне да добива представа как изглеждат 10 см дори и без линия.

 

Четете още: Сухи и напукани устни при децата

 

Осма стъпка

 

След като детето ви вече познава линията, можете да му покажете, че рулетката и шивашкият метър работят на същия принцип.

 

 

Снимки: misswired, mickangel, < J > Foter.com

Добави коментар