Как да научим децата да се хранят здравословно?

Една трета от децата са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, така че е наложително децата да научат значението на здравословното хранене от най-ранна детска възраст. Само говоренето на децата, че трябва да ядат плодове и зеленчуци и да ограничат захарта не значи, че ще го направят.

 

Вместо това можете да включите разнообраие от забавни дейности под формата на обучение или игри, за да накарате децата си да се заинтересоват от здравословното хранене. Така ще ги подготвите да направят правилният избор за себе си, когато става въпрос за храна и закуски.

 

храни, деца, здравословно хранене

 

Играйте игри

 

Вземете кутия за обяд от вкъщи и я напълнете с разнообразни здравословни храни, както и с нездравословни храни  – например  мляко, сирене, плодове, зеленчуци, хляб, бонбони и др. Издърпайте елементите от кутията един по един и с децата си определете, кои храни са здравословни и кои не. Помолете те да обяснят, защо мислят така.

 

Вижте още: Здравословно хранене за деца: Нещата, които влияят на избора на храни

 

Четете книги

 

Има много книги с картинки за деца, които учат за здравословното хранене, като илюстрират кои храни са добри и кои не.

 

храни, деца, здравословно хранене

 

Направете художествени проекти

 

Дайте на всяко дете хартиена чиния, цветна хартия, ножица и лепило. Помолете всяко от тях да направи продукти, които включват само здравословни храни и да ги залепи на чинията.

 

Вижте още: Разумното и правилно хранене – ключ към здравословен начин на живот – част 1

 

Накарайте децата да покажат творенията си, когато са готови. Или инструктирайте децата да правят здравословни и нездравословни колажи. Осигурете им списания със снимки на храни. Ламинирайте колажа и позволете на детето да го използва, когато обядва.

 

Снимки: AKARAKINGDOMS, patrisyu, Clare Bloomfield FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар