сладолед, филаделфия, домашен, френски, сметана

Как да направите най-хубавия домашен сладолед? – част 2

Продължава от: Как да направите най-хубавия домашен сладолед? – част 1

 

Разбиването на ръка или с помощта на машина за сладолед предотвратява образуването на ледени кристали в сладоледа. Чрез него се получава гладката текстура, която прави сладоледа толкова хубав. Сладоледът, разбит с миксер, ще има повече въздух в текстурата си,  отколкото може да се постигне на ръка.

 

Ако използвате машина за сладолед, следвайте инструкциите на производителя. Когато сместа се сгъсти и стане трудна за разбъркване, прехвърлете сладоледа в контейнер във фризера. Ако не можете да устоите на изкушението, може да си хапнете малко и докато сладоледа е мек. За да се втвърди го сложете във фризера за няколко часа или една вечер. Търпението ви ще бъде възнаградено.

 

Ако не разполагате с машина за сладолед, сложете охладената яйчена смес в контейнер и го сложете във фризера. След 1 ч. разбъркайте енергично с миксер или бъркалка, за да разбиете образуваните ледени кристали. Повтаряйте това на всеки 30 мин в близките 2-3 часа или докато сладоледът замръзне добре. Ако няма да го хапвате веднага го покрийте докато дойде моментът.

 

Съхранявайте сладоледа във фризера в херметически затворен контейнер, като го завиете с домакинско фолио, поставено директно върху повърхността, за да се избегне абсорбирането на миризми или образуването на ледени кристали.

 

сладолед, филаделфия, домашен, френски, сметана

 

Сладолед Филаделфия

 

Сладоледът Филаделфия не съдържа яйчени жълтъци и не изисква готвене. Той се приготвя основно от сметана и захар. Можете да го приготвите както в машина за сладолед, така и на ръка.

 

За класически ванилов сладолед ще са ви необходими:

 

• 1 литър прясно мляко

• 1 литър нискомаслена сметана

• 250 мл пълномаслена сметана

• 1 1/2 ч. бяла захар

• 4 с.л. екстракт от ванилия

• щипка сол

 

Четете още: Летен ягодов пай

 

Разбийте прясното мляко, сметаните, захарта и ванилията. Добавете щипка сол. Сложете сместа в контейнер във фризера или в машината за сладолед. Замразете за няколко часа и сладоледът ви е готов.

 

Любимият ви вкус

 

Зрелите летни плодове, шоколадът и препечените ядки са най-популярните добавки за сладолед. Освен тях, можете да включите и ванилия, прясна мента, захаросан джинджифил, дори зелен чай или лавандула.

 

сладолед, филаделфия, домашен, френски, сметана

 

Добавяйте подправките в сместа докато загрявате млякото и ги прецеждайте, преди да продължите с изпълнението на рецептата. Добавяйте екстрактите, ликьорът и маслата (цитрусови, плодови, от мента или канела) след кремът леко се охлади.

 

За да получите по-силен аромат на ванилия, разрежете шушулката на две и изстържете семената в млякото. След като ванилията е постояла в млякото, прецедете семенцата, изплакнете ги със студена вода и ги подсушете. Можете да ги използвате отново – те запазват аромата си.

 

Четете още: Мерните единици в кухнята

 

Ако добавяте узрели летни плодове към сладоледа, първо ги поръсете със захар и ги намачкайте добре. Това ще подсили вкуса им повече, отколкото ако само ги нарежете на парчета и ги добавите в сместа.

 

За да добавите ядки, шоколад, натрошени бисквити или цели плодове, изчакайте сладоледът да се охлади, но все още да е мек и лесен за разбъркване. Добавете ги и замразете в херметически затворен контейнер.

 

Снимки: o0karen0o, ralph and jenn Foter.com

Добави коментар