Как да намалите риска от полово предавани болести при вагинален контакт?

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Рискове: ХИВ, херпес, хламидия, гонорея, брадавици, сифилис, хепатит Б, хепатит C и др.

 

За разлика от другите форми на сексуални активности, при вагинален контакт има най-висок риск от забременяване и от заразяване с полово предавани болести.

 

Въпреки че възможността от заразяване или предаване на ХИВ по време на вагинален полов акт е по-ниска отколкото при анално сношение, все пак той е много голям, и вагиналния секс без презервативи е особено рискован за жените.

 

Също така, ако вагината е суха поради хормонални промени, дължащи се на менопауза или противозачатъчни, може да се почувстват ожулвания, които правят по-лесно предаването на ХИВ. Наранената кожа е идеална среда за предаване на ХИВ при вагинален полов акт.

 

Четете още: Вируси на човешкия папилом – HPV

 

Мъжът също е изложен на риск от заразяване с ХИВ, особено ако има рани или наранена кожа по пениса си.

При вагинален секс без предпазни средства може да се предаде хламидия, гонорея, хепатит B, Хепатит C, трихомоназа. Всички тези инфекции могат да бъдат предотвратени, чрез използване на презерватив, но сифилиса, HPV и херпеса могат да пребивават извън влагалището и пениса, където презервативът не предлага защита.

 

Как да намалим риска? 

 

Използването на латексов или полиуретанов презерватив по време на вагинален полов акт е най-добрата защита срещу полово предавани болести. Когато се използва правилно е почти 100% ефикасен срещу ХИВ и бременност.

 

Четете още: 7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

 

Никоя друга форма на контрол на раждаемостта не предпазва жените от полово предавани болести. Препоръчително е жените да настояват за използване на презерватив, дори ако вземат хапчета срещу забременяване. Презервативът увеличава защитата от бременност и предпазва от полово предавани болести.

Добави коментар