Как да намалим риска от сърдечни проблеми?

Здравословният начин на живот няма да премахне напълно риска от сърдечно-съдови заболявания, но може да го намали значително.

 

Физическата активност и здравословното хранене ще помогнат за намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания, като намалят нивата на лошия холестерол и понижат риска от диабет и затлъстяване.

 

Започнете бавно да намалявате рисковете от развитие на болести на сърцето

 

Когато се опитваме да правим промени, то може да бъде много лесно да се върнем назад. Ето, защо опитите да живеем здравословен начин на живот, често се провалят. Хората се обезсърчават и започват да се самозалъгват, преди да се откажат напълно.

 

Четете още: Последиците от неправилен сърдечен ритъм?

 

Не бива да позволявате това да се случи. Можете да увеличите шансовете си за успех, като започнете бавно. Допълнителни, постепенни и устойчиви промени в начина на живот са най-мощните средства за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Колкото по-рано се направят тези промени, толкова по-силни дългосрочни ефекти и ползи ще има.

 

С други думи – не променяйте рутинните си навици като спорт, хранене или отказване на тютюнопушенето, драстично и едновременно. Не правете резки промени. Като първа стъпка например, помислете за изключването на безалкохолните напитки и добавете в менюто си повече плодове и чай.

 

Започнете да се упражнявате един или два пъти седмично. След това добавете още една цел. Процесът ще бъде постепенен, но дългосрочните резултати ще са много по-големи.

 

Намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания с упражнения

 

Може да бъде смущаващо, ако прочетете, че трябва да се правят точно определен брой упражнения или минути на ден, особено ако нямате предишна физическа подготовка. Ако е препоръчително да отделяме по половин час за упражнения на ден, то не е задължително да започнем с точно толкова.

 

Правете малки стъпки, като започнете с 10 мин на ден. Например, избягвайте асансьорите – изкачването на стълби е подходящо за упражнение, ходете по време на обяд, слизайте няколко спирки по-рано или паркирайте по-далеч). Постепенно увеличете времето за физическа активност, докато достигнете препоръчаните 30 мин. Това ще са първите стъпки към превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

 

Започнете да правите една активност само 1 път в седмицата, след това 2 пъти и т.н., докато това се превърне в навик. След като програмата с упражнения вече е нещо редовно, опитайте да увеличите още времето и добавете нова активност към упражненията си – уроци по танци например.

 

Четете още: Живот със сърдечна недостатъчност – част 1

 

Намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания с диета

 

Промените в диетата може да започнете с добавяне на още една ябълка или банан в ежедневния прием на храна. Може също да промените начина, по който приготвяте храната. Опитайте да печете и задушавате храните, вместо да ги пържите. Изберете по-здравословна мазнина – например зехтин, вместо обикновено олио.

 

Също така опитайте да накълцвате зеленчуци и да ги добавяте към супи, правете плодови десерти, яжте пълнозърнест хляб. Опитайте постепенно да ограничите храните, които са с високо съдържание на нездравословни мазнини. Не правете промени изведнъж, за да не чувствате, че се лишавате от нещо.

 

Да се върнете назад към старите си навици не е неизбежно, но ако го направите, не се отказвайте от новите промени. Едно подхлъзване няма да промени всичко добро, което сте направили. Просто игнорирайте пречките и продължете с новия си здравословен начин на живот. В дългосрочен план си струва!

Добави коментар