Как да накълцаме лук на ситно?
Лукът пасва чудесно на почти всички ястия, които приготвяте. За да го прибавите в някои от тях обаче, той трябва да е накълцан на ситно – особено когато искате да го включите в сос. Не всеки обаче умее да размахва ножа професионално, а това умение всъщност не е никак маловажно. Какво можете да направите?
Златните правила
• Уверете се, че ножът ви е остър. Тъпият нож всъщност е по-опасен от острия. Освен това вероятно по-големите ножове ще са ви доста по-удобни от малките.
• Бъдете отговорни и внимателни, както към себе си, така и към околните, когато използвате нож. Той е инструмент, при чиято употреба не е добре да се разсейвате.
• Кълцайте внимателно и следете отблизо какво правите. Важно е да гледате през цялото време какво правите и да сте съсредоточени.
Кълцане на лук
• Първо обелете лука и го срежете на четвъртинки. Отделете едното парче от вече разрязания лук и го поставете върху дъската за рязане. Дръжте го здраво на мястото му с едната ръка и не му позволявайте да се изплъзне.
• Първи нарежете парчето по дължина. След това завъртете филийките лук и ги нарежете по ширина на много малки парченца.
Четете още: Как да сготвим бързо и лесно?
• Винаги използвайте ръката, която държи лука да води ножа. Палецът ви трябва да е прибран зад пръстите, за да е защитен.
• Когато кълцате лука, дръжте острието на ножа върху дъската. Отлепяйте само останалата част от острието, а не целия нож.
• Не бързайте, когато кълцате. Това е най-честата причина за това да се случват инциденти. Нарежете лука търпеливо на много малки парченца. Търпението и прецизността са ключът към успеха.
Четете още: Готвене с деца
В случай, че очите ви много сълзят, докато режете лук, опитайте да дъвчете дъвка през това време – наистина работи!
Снимки: jimlightfoot26, artizone, JeepersMedia Foter.com