вода, дете, сок, мляко, чаша

Как да накарате детето си да пие повече вода?

Да накарате детето си да пие повече вода може да се окаже проблем, с който се сблъскват много родители. Изключително важно е за всяко дете (и за всеки възрастен, разбира се), да остане добре хидратирано. Въпросът е как да накарате детето си да предпочете водата при наличието на толкова по-вкусни и примамливи за него алтернативи, като ябълков сок или шоколадово мляко, например?

 

Разбира се, няма нищо лошо понякога да давате на детето си и течности, различни от вода. Сокът, например, снабдява детето ви някои полезни хранителни вещества, като витамин С, а млякото (дори и шоколадовото), съдържа калций и протеини. Проблемът е, че е лесно да се прекали с тези вкусни напитки.

 

Ето и някои препоръки:

Не давайте плодови сокове на деца под 6 месечна възраст.

Не давайте сок на по-големи деца от бутилка или чаша, тъй като захарта, която се съдържа в него може да увреди зъбите им.

Не давайте на детето си плодови сокове преди лягане.

За деца на възраст от 1 до 6 години– ограничете количеството на плодовите сокове до 120 – 200 мл на ден.

За деца на възраст от 7 до 18 години – ограничете количеството на плодовите сокове до 250 – 350 мл на ден.

Консумацията на мляко не трябва да надвишава 2 чаши дневно.

 

вода, дете, сок, мляко, чаша

 

Това количество не е много, нали? Ако детето ви консумира дневно само 1 чаша сок и 2 чаши мляко, вероятно ще е доста жадно. Как да го накарате да пие повече вода?

 

Предлагаме ви няколко трика, с които детето ви ще започне да пие повече вода, а това е навик, който остава за цял живот:

 

Забавна чаша

 

Малките деца обожават да избират сами нещата си. Оставете детето си само да си избере чаша, която да си бъде само негова и да е само за вода. Чувството за собственост, комбинирано с нуждата от хидратация гарантират, че детето ви ще има по-голямо желание да пие вода.

 

Четете още: 14 начина да накарате детето си да се храни по-добре

 

Газирана вода

 

Замяната на обикновената вода с газирана, независимо дали е с плодов вкус или не, ще направи пиенето на вода много по-привлекателно за детето ви. Мехурчетата са интересни и повечето деца ги обожават.

 

вода, дете, сок, мляко, чаша

 

Вода с вкус

 

Някои компании, производители на минерална вода, стигат до заключението, че хората пият повече вода, когато тя има лек плодов вкус – без подсладители, калории и консерванти. Проблемът е, че тази вода обикновено е по-скъпа от обикновената, но е добър вариант, особено в случай, че детето ви е пристрастено към соковете и правите преход от сок към вода.

 

Студена вода

 

Схващането, че децата не трябва да пият студена вода е широко разпространено. Не прекалявайте обаче със затоплянето обаче, защото повечето деца я харесват студена. Открийте здравословния баланс за своето дете.

 

Четете още: 5 здравословни зимни храни

 

Добавете плод

 

Нямате представа какви чудеса могат да направят няколко резена портокал, ягода или малина във водата на вашето дете. Тя не само става по-вкусна, ароматна и леко сладка, но и става още по-полезна, защото носи допълнителни витамини на детето ви. То със сигурност само ще поиска да пие повече вода, ако в нея плуват и плодове.

 

Снимки: 藍川芥 aikawake, Ben Andreas Harding, Wisconsin Department of Natural Resources, d_t_vos Foter.com

Добави коментар