дете, упражнява, свири

Как да мотивирате детето си да се упражнява да свири?

Когато едно дете се учи да свири на музикален инструмент, родителите често се сблъскват с многобройни препятствия – намирането на подходящ учител, инструмент и т.н., но обикновено най-трудно от всичко е да мотивирате детето си да се упражнява.

 

Поради липсата на много информация по темата, често родителите и дори учителите, прибягват до неуспешни тактики, в отчаяните си опити да мотивират детето да се упражнява повече, за да развива уменията си с дадения инструмент.

 

Типичен пример за това е правилото „упражнения по 30 мин. дневно“, което много учители по музика препоръчват. При него детето трябва да се упражнява по 30 мин. всеки ден и това време постепенно да нараства, като то самото пораства. В опитите си да реализират тези 30 мин., родителите често подтикват детето си да свири 30 мин. на ден, след което ги награждават с гледане на телевизия, игри навън, игра на плейстейшън и т.н.

 

Проблемът с този метод е, че той превръща въпросните 30 мин. в нещо, което просто детето трябва да издържи, точно като последни 30 мин. от вашия работен ден, в които поглеждате часовника поне 60 пъти. Но кое им е толкова специалното на тези 30 мин.? Откъде идва този стандарт и с какво е по-добър от 27 мин. или 34 мин., например?

 

дете, упражнява, свири

 

За да превърнете упражненията по музика в ползотворна дейност, трябва да насърчавате детето си да постига определени цели. Например, можете да кажете, че целта за деня е детето ви да успее да изсвири първите 8 такта от музикалното произведение, което разучава, без грешка. Не е важно дали ще успее да постигне тази цел за 12 мин. или за 40 мин.

 

В случая важното е, че детето ще е наясно с поставената цел и ще бъде мотивирано да я постигне. Това ще го направи възможно най-ефективно по време на упражненията. Освен това, след като се справи, ще чувства удовлетворение. Ако целта за седмицата е да изсвири цялото произведение, поставяйте му малки цели всеки ден, а накрая на седмицата, то ще може да изсвири цялото произведение без грешка. Това води до допълнително мотивиране и гордост, след като целта е постигната.

 

Четете още: 10 начина да мотивирате детето си да учи

 

Въпреки че този метод води до по-добри резултати, той коства повече усилия за родителите. Като цяло е по-лесно да настроите часовника за 30 мин., отколкото да следите дали са постигнати дневните цели, да следите затрудненията, с които детето ви се сблъсква, да поставяте по-високи цели, които ще са плод на повече труд. Ако все пак сте решили да го направите, тук ще ви предложим някои съвети, които могат да ви помогнат.

 

Първо разделете седмичната цел или очакванията на учителя на 7 равни части и се уверете, че детето ви разбира всяка от тях. В някои случаи детето ви може да реши 1 ден да свири повече и да постигне и целите за два дни. В такъв случай е редно да му дадете почивка на следващия ден.

 

дете, упражнява, свири

 

Дневните цели трябва да се изпълняват и трябва да включват свирене на гами или други упражнения, които подобряват техниката, преди детето да продължи с дневния урок, за да постигне целта.

 

Въпреки че може да бъде изкушаващо, не се договаряйте за промени във времето за упражнения. Разбира се, ако детето ви не иска или няма възможност да се упражнява днес, но каже, че утре ще изпълни и днешната цел, в някои случаи може да се съгласите. Но като цяло избягвайте да го оставяте да пропука ден за упражнения.

 

Четете още: Защо е важно детето ви да учи английски език?

 

Трябва да наблюдавате напредъка на детето си и съответно да бъдете гъвкави, да анализирате необходимите усилия, които влага за постигането на ежедневните си цели. Ако виждате, че са почти непосилни за него, олекотете програмата му. А ако виждате, че то ги постига с лекота, започнете да поставяте малко по-високи цели. Това изисква внимание и ангажираност от ваша страна, но в крайна сметка резултатите при всички случаи ще са по-добри от това да карате детето си да свири по 30 мин. всеки ден, независимо дали са му достатъчни или са му прекалено много. 

 

Снимки: kellyv, LenDog64, Steve Snodgrass Foter.com

Добави коментар