Как да лекувате първата висока температура на бебето?

Високата температура на бебето ви може да ви стресира, но не изпадайте в паника! Научете повече за температурата при бебето и разберете какви са начините да я третирате.

 

Използвайте правилният термометър

 

Температурата на бебетата под 6 месеца се мери ректално. Не използвайте ушен термометър, тъй като ушните канали на бебетата са твърде малки и е възможно да не получите точни резултати.

 

Какво е температура?

 

Нормалната температура на здраво бебе е между 36,1° и 37,7°. Температура над тези граници е твърде висока.

 

Кога да се обадите на лекаря?

 

Ако бебето ви е на възраст под 3 месеца, трябва да се обадите на педиатър веднага, след като забележите, че температурата му се е повишила. Треската при толкова малки деца може да означава сериозна инфекция. Ако бебето ви е между 3-6 месеца и е с температура над 38°, обадете се на лекар незабавно.

 

Четете още: 10 притеснения за новороденото, за които да не се тревожите

 

Ако детето е над 6 месеца, обадете се на лекаря, ако температурата е над 38.5°. Бъдете внимателни за симптоми като загуба на апетит, кашлица, болки в ушите, необичайна нервност или сънливост, повръщане или диария.

 

Доверете се на инстинкта си

 

Дори ако температурата на бебето не е толкова висока, но поведението му е необичайно, обадете се на лекаря си. Вие най-добре може да усетите състоянието на бебето си.

 

Поддържайте бебето си хидратирано

 

Важно е бебето да продължи да приема кърма или адаптирано мляко дори и когато е с висока температура, за да не се обезводни.

 

Дайте лекарство за намаляване на температурата

 

Вашият лекар може да препоръча да дадете на детето си бебешки ацетаминофен (или ибупрофен, ако бебето ви е по-малко от 6 месеца), за да намалите високата температура.

 

Четете още: Вашият гид за бебешките настинки

 

Никога не давайте повече от препоръчителната доза за вашето дете. Тя се определя от неговото тегло. И винаги използвайте мерилката, която идва с лекарството, за да дадете на бебето точното количество.

 

Според някои специалисти, ако детето изглежда добре, храни се и спи нормално, най-добрият начин да се справите с треската, е като оставите тялото му само да се пребори с инфекцията. Посъветвайте се с педиатъра си.

 

Опитайте с хладка баня

 

Ако температурата се повишава и изглежда, че бебето ви не се чувства добре, сложете го в хладка вана (в никакъв случай студена), за да се опитате да смъкнете високата температурата на тялото му. Можете да му направите и хладки компреси с помощта на мокра къпа, ако смятате, че хладката вана не е добра идея.

Добави коментар