Как да комуникирате ефективно?

Умението да комуникирате е ключът към здравословна и успешна връзка. Добрата комуникация може да помогне за да разрешаване на проблеми, за избягване на недоразумения и за развиване на по-дълбока и по-смислена връзка. Тя е умение, което можете да научите, полагайки усилия и ангажирайки се в подобряването ѝ.

 

Бъдете наясно с вашите чувства

 

Важно е да бъдете наясно с емоциите си и как те играят роля във вербалната комуникация с другите. Вашите чувства направляват начина, по който комуникирате, повече отколкото си мислите. Липсата на осъзнаване на емоциите може да доведе до ненужни спорове и разочарования. Ако не можете да прецените как се чувствате или не знаете защо се чувствате по определен начин, ще ви е трудно да го обясните.

 

Не пренебрегвайте неудобните чувства. Усъвършенствайте емоционалното си съзнание като възприемате и се справяте с неудобни и трудни чувства. Например, пишете в дневник или поговорете с приятел, това може да ви помогне да осъзнаете как се чувствате.

 

комуникирате, връзка, спорове, разочарования, чувства,

 

Изразете себе си

 

Важна част от вербалната комуникация е способността да изразявате вашите нужди, очаквания и желания. Не си мислете, че другите хора знаят какво си мислите и какво искате. Ако имате такива очаквания, е доста вероятно да се стигне до недоразумения. Ако другите не знаят какво искате или от какво се нуждаете, няма как да оправдаят очакванията ви. Изразявайте чувствата си и насърчавайте другите хора в живота ви да направят същото.

 

Четете още: Липса на комуникация в семейството

 

Управлявайте стреса

 

Стресът може да повлияе на способността ви да общувате ефективно. Подложени под голям стрес, може да ви е трудно да мислите трезво и да предприемете съответни действия. Така например, ако се чувствате претоварени, може да кажете или да направите нещо, за което по-късно ще съжалявате.

 

Обърнете внимание на признаците на стрес, като например потни длани, главоболие, болки в корема. Отделете време да се отпуснете. Може да опитате да броите до 10 или да направите няколко дълбоки вдишвания. Ако знаете как да следите стреса, контролирате емоциите си по-лесно и ще реагирате по подходящ начин.

 

нужди, желания, комуникация,

 

Вашите собствени чувства

 

Изразете себе си директно, а не индиректно. Например, кажете „Аз съм разстроен/а.“, вместо „Ти ме разстрои“. Това може да помогне за предотвратяване на конфликти, тъй като вие заявявате какво чувствате, без да обвинявате другия човек. И по този начин не карате отсрещната страна да премине в защитна позиция.

 

Четете още: Как тийнейджърите говорят за чувствата си? 

 

Като се фокусирате върху своите мисли, чувства и това, което намирате за важно, може да избегнете обвиненията и така е по-вероятно да предизвикате положителна реакция от страна на другия човек.

 

Снимки: Nathancolquhoun, Ed Yourdon Foter.com 

Добави коментар