Как да кажете НЕ на вашето дете?

Не. Това е една съвсем малка думичка с изключително голямо влияние, особено за родителите. Може би това е така заради това, което следва след като кажете „не“ – писъци, гневни изблици, мълчание… Може би това е причината понякога родителите да се опитват да избегнат думичката „не“.

 

Децата не са достатъчно емоционалнo развити, за да могат да взимат важни решения, да спазват правила или да се самоконтролират. Това е работа на родителите. А aко родителите не го правят, детето ще чувства объркване и хаос. Ето защо е много важно да се научите да казвате „не“ на вашето дете.

 

дете, не, отказ, възпитание

 

Предлагаме ви 7 начина, чрез които да ви стане малко по-лесно да отказвате детето си.

 

1. Намерете подходяща посока

 

Вместо да се концентрирате върху това, което детето ви не може да прави, наблегнете върху това какво може. Например, ако детето ви иска да прави сапунени мехурчета вкъщи, му кажете, че не може да ги прави вътре, а на двора. Ако иска бисквитка, обяснете му, че може да хапне ябълка или някакъв друг плод. Този метод работи доста добре, тъй като предоставя алтернатива на действието, което детето иска. Така вместо да забранявате нещо на детето си, вие всъщност му давате нещо друго на негово място.

 

дете, не, отказ, възпитание

 

2. Заливайте детето си с въпроси

 

Например, ако минавайки покрай Макдоналдс, детето ви е искало да хапнете там, но вие сте имали планирана вечеря у дома и сте отказали, вероятно ще изслушате множество оплаквания. Питайте детето си – какво би поръчало в Макдоналдс, кое детско меню, коя детска играчка би си взело, кетчуп или майонеза би избрало и т.н. Често детето ви ще остане удовлетворено само от този кратък разказ.

 

Четете още: Бъдете постоянни във възпитанието

 

3. Пробвайте да кажете „не“ глуповато

 

Да кажете „не“ е най-лесната част, трудното идва, когато вашето дете трябва да приеме отказа ви. Можете да пробвате да си направите игра с думичката „не“. Когато откажете и детето ви започне да мрънка, скимти, плаче, вика или нещо такова, започнете да пеете песничка и добавяйте думичката „не“ пред която и дума да ви дойде. Това ще накара детето ви да се смее и вероятно да започне да пее „да“ в отговор на вашето „не“. Това всъщност може да е доста забавно!

 

дете, не, отказ, възпитание

 

4. Не казвайте „не“ автоматично

 

Преди да кажете „да“ или „не“, попитайте детето си защо иска даденото нещо. Изслушайте го и чак тогава преценете какъв да бъде отговорът ви. Така ще имате възможност да прецените правилно, а детето ви ще се чувства изслушано, независимо дали желанието му е било прието или отхвърлено.

 

Четете още: Детското неподчинение

 

5. Използвайте „не“ умерено

 

Хубаво е да използвате думичката за наистина важни ситуации, когато тя е подходяща и когато детето ви е в подходяща възраст, за да разбере правилно мотивите за нея. В противен случай използвайте алтернативни думи за отказ. Например, вместо „не днес“, можете да опитате с „друг ден“.

 

„Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път!“ 

 

дете, не, отказ, възпитание

 

6. Бъдете кратки

 

За по-малките деца, по-разумни са кратките обяснения, като „Не е хубаво да взимаш играчката на приятеля си.“, последвано от преместване на детето при друга играчка или друга дейност. При по-малките деца не е нужно да обяснявате отново и отново всяко „не“, което казвате. Дългите обяснения често объркват малките деца.

 

7. Определете бюджет

 

При по-големите деца, като тийнейджърите, не е лошо да определите бюджет. Например ако определите бюджет за дрехи, ще помогнете на детето си да вземе по-разумно решение, освен това така ще елиминирате нуждата от това да кажете „не“.  

 

Снимки: demandaj, Yatmandu, Hryck., filin ilia – aliyo.hu, gemteck1 Foter.com

Добави коментар