Как да измервате контракциите?

Подготвихте ли си часовник, за да засичате контракциите? Ако не ги измервате правилно, може да избързате и да отидете в болницата по-рано от необходимото, вместо да си почивате у дома. Друг възможен сценарий пък е да закъснеете, пристигайки в  болницата в последния момент и да чуете укорителен коментар от типа на: “Още малко и си щяла да родиш вкъщи!“.

 

Ето как точно да измерите контракциите си и времето между тях, така че да пристигнете в болницата навреме и да знаете с точност дали раждането ви напредва:

 

Трябва да засечете времето от началото на контракцията до началото на следващата контракция. Това ще покаже на какъв интервал са контракциите една от друга. Като цяло, началните контракции са пред-родилни и могат да продължат 20-30 секунди. Когато всяка контракция продължава около 1 мин и се повтаря на всеки 4 мин, в продължение на един час, то това означава, че раждането е започнало.

 

Четете още: Какво е чувството да имаш контракция?

 

Разберете колко време продължава всяка контракция. Ако раждате, всяка от контракциите ще трае около минута. Но не само времето е важно – следете и интензивността. Най-важната част е силата на контракцията, не само продължителността ѝ. Разбира се, трябва да обърнете внимание колко дълго продължава всяка контракция, но също така следете дали силата на всяка следваща се увеличава.

 

Говорете с вашия лекар, за да разберете кога трябва да отидете в болницата. Всеки лекар има различен подход, в зависимост от индивидуалните рискови фактори по време на бременността. Някои майки, които ще раждат за първи път, може да имат по-дълго раждане, а тези, за които това е второ или трето раждане, може се справят по-бързо и интензитетът на контракциите да се увеличи по-рязко. Местоположението ви също играе важна роля. Ако сте на час път от болницата, вашият лекар може да препоръча да тръгнете по-рано.

 

Четете още: Фалшиво раждане

 

Кажете на лекаря си, ако ви се струва, че нещо с контракциите ви не е наред. Ако не можете да измерите времето между контракциите, защото няма такова, трябва да се обадите на доктора. Ако болката е непрекъсната, а не идваща и отшумяваща, може да е признак на проблем. В този случай веднага се обадете на лекаря си.

Добави коментар