връзка, изневяра, комуникация, двойка, доверие

Как да изградите доверие във връзката си – част 1

„Доверието е лепилото на живота. То е фундаментален принцип, който поддържа връзките здрави!“ – Стивън Кови

 

Факт е, че изневярата е част от живота. Разбира се, всеки се надява, че тя никога няма да му се случи, но изневери се случват и всъщност абсолютно никой не е имунизиран към тях.

 

Двойките като цяло не обсъждат подобни теми и смятат, че по подразбиране съпрузите или партньорите трябва да са правят секс само един с друг. Но истината е, че е нужно тези неща да бъдат обсъдени и да не се смята, че стоят по този начин по подразбиране.

 

Ако комуникацията липсва, доверието започва да се гради въз основа на предположения, а не на информация. След това всеки се чувства наранен и неразбран. Изневерилият – защото не разбира защо това, което е направил е лошо, а другият – защото се чувства предаден.

 

връзка, изневяра, комуникация, двойка, доверие

 

„Всичко от което се нуждаеш е любов“ е наистина популярна песен на Бийтълс, но тя определено не е валидна. Любовта може да бъде наистина опияняваща, но доверието е това, което я прави стабилна и безопасна. Доверието се базира на общото разбиране за това, което всеки партньор очаква от другия.

 

Мъдрите двойки развиват собствени граници и правила – споразумение за това кое е позволено и кое не. Така всеки знае къде точно се намира границата, чието прекрачване  ще нарани партньора му. Когато те добият увереност, че другият ще се придържа към споразумението им, започват да си вярват един на друг.

 

Четете още: Как да изградите доверие помежду си? – част 1

 

Вероятно има стотици видове различни взаимоотношения, тъй като всички хора са различни. Това, което прави стабилните връзки такива, е именно разбирането помежду им и уважаването на границите на другия, както и пълно съгласие относно изневярата и кое ще се счита за такава.

 

Докато и двете страни спазват „споразумението си“, никой няма да пострада и връзката им ще е стабилна и здрава. Всеки ще има доверие на другия, че той ще се придържа към „правилата“.

 

връзка, изневяра, комуникация, двойка, доверие

 

Ако обстоятелствата се променят по един или друг начин или единия от партньорите иска да промени правилата, той прави това чрез честно и открито дискутиране и предоговаряне. Ако партньорите не могат да стигнат до ново споразумение, те се разделят. Това е голяма и болезнена загуба, но в нея няма лъжи, тайни, предателство, които белязват завинаги. Ето и как една двойка може да изгради свое собствено „споразумение“:

 

Четете още: Защо е добре да почакате преди да правите секс? – част 1

 

Бъдете отворени и искрени за очакванията си

 

Когато двама души са опиянени от нова любов, те често са склонни да виждат само своите прилики и да си затварят очите за всяко разочарование. Това е огромна грешка. Още в началото е важно да се обсъждат вани теми като изневярата и доверието. Трябва да сте на една и съща страница за това как ще дефинирате изневярата в своите отношения.

 

Нито вие можете да четете мисли, нито партньорът ви, така че нека е ясно какво очаквате от него. Изграждането на доверие означава да посочите ясно своите очаквания за връзката ви, да говорите за това, което всеки иска от другия и да запазите любовта си жива.

 

Продължава на: Как да изградите доверие във връзката си – част 2

Добави коментар