здравословна връзка, граници, партньор, насилие

Как да изградим здравословна връзка?

Комуникацията е от ключово значение при изграждането на здравословна връзка. Първата стъпка е да изясните дали и двамата искате и очаквате едно и също нещо от взаимоотношенията си – това е изключително важно.

 

Следващите съвети могат да ви помогнат да изградите и поддържате здравословна връзка:

 

Говорете един с друг – ако нещо ви притеснява е по-добре да говорите с партньора си за него, отколкото да си мълчите.

 

Уважавайте се един друг – чувствата и желанията на партньорa ви са от също толкова голямо значение, колкото и вашите. Помогнете му да разбере, че ви е грижа за него. Взаимното уважение е изключително важно в здравословната връзка.

 

Правете компромиси – разногласията са естествена част от здравословната връзка, но е важно да правите компромиси, когато не сте съгласни един с друг за нещо.

 

Уважавайте личното си пространство – само защото сте във връзка не означава, че трябва да споделяте всичко и да бъдете постоянно заедно. При здравословните връзки всеки трябва да има свое лично пространство.

 

Четете още: Как да изградите доверие помежду си? – част 1

 

Граници

 

Определянето на граници е добър начин да поддържате връзката си здравословна и сигурна. То ще помогне както на вас, така и на партньорът ви да разберете каква връзка искате да имате. Границите не трябва да ви карат да се чувствате сякаш „ходите по тънък лед“. Те просто са израз на нещата, които ви карат да се чувствате комфортно и показват какво не бихте желали да се случва във взаимоотношенията ви.

 

Запомнете, здравословните граници не трябва да ви пречат да:

излизате с приятели без партньора си

практикувате хобитата, които харесвате

запазите в тайна паролите на социалните мрежи, имейли или телефон

изпитвате взаимно уважение към това, което харесвате и към индивидуалните си нужди

 

Четете още: Емоционалната връзка и влиянието ѝ върху секса

 

Как да подсилите здравословната връзка?

 

Дори здравословните връзки могат да имат нужда от подсилване от време на време. Това може да се налага ако се почувствате дистанцирани от партньора си или ако чувствате, че връзката ви е в застой. Ако нещата стоят така и при вас, намерете нови начини да се забавлявате заедно. Поговорете и за причините да искате да сте в тази връзка.

 

Излизайте и с хората, които обичате и за които ви е грижа – ходете на кино, на вечери, вземете си почивен ден и просто се разходете. Ако това би ви помогнало – говорете за чувствата и връзката си. Ако просто искате да ви изслушат – кажете им го. Обсъдете с тях какво прави една връзка добра и какво – лоша.

 

Не забравяйте – връзката, която винаги трябва да поддържате силна, е тази със себе си.

 

Коя връзка не е здравословна?

 

Нездравословните връзки се базират на силата и контрола, а не на равенството и уважението. В началото на подобна връзка най-вероятно си мислите, че поведението на партньорът ви не е кой знае колко лошо. Въпреки това чувството за притежание, обидите, ревността, обвиненията, крещенето, унижението и физическото насилие в основата си са опит за надмощие и контрол.

 

Четете още: Семейни проблеми – как да се справим?

 

Запомнете, че проявата на насилие, независимо дали е психическо или физическо, е избор и че вие заслужавате уважение и не сте длъжни да го търпите. Не съществува извинение за насилието. Ако смятате, че връзката ви е нездравословна е важно да помислите за безопасността си. Вземете предвид следното:

 

Човек може да се промени само и единствено ако сам го пожелае. Не можете да принудите партньорът си да промени поведението си, ако той не смята, че греши.

 

Фокусирайте се върху своите нужди. Грижите ли се достатъчно добре за себе си? Това е много важно. Следете нивото си на стрес, отделете време да бъдете с приятели, спете достатъчно. Ако смятате, че връзката ви ви изтощава, обмислете вариант за прекъсването ѝ.

 

Четете още: Ранни знаци на домашното насилие

 

Осигурете си подкрепа в лицето на близките си хора. Често насилниците изолират партньорите си. Говорете с приятелите и роднините си, за да сте сигурни, че получавате емоционалната подкрепа, от която се нуждаете.

 

Запомнете, че вие заслужавате да се чувствате сигурни и приети във връзката си. Дори да не можете да промените партньора си, можете да направите промени в живота си, които да осигурят безопасността ви. Опитайте се да напуснете партньора си преди проявите на насилие да се влошат.

 

Независимо какво решите – да си тръгнете или да останете, не забравяйте, че на първо място трябва да се погрижите за своята безопасност.

 

Снимкa: Foter.com

Добави коментар