Как да изберете правилната раница за детето си?

Носенето на ученическа раница през цялата учебна година може да е определящо за позата на вашето подрастващо дете. Избирането на подходящата раница ще даде на детето ви необходимата опора, ще допринесе за здравословния му растеж и ще намали риска от проблеми с кръста, гърба и шията в по-зряла възраст.

 

Раницата трябва да бъде регулирана редовно, тъй като детето расте. Освен това трябва да се носи правилно и да не е прекалено тежка. Ето някои насоки, които можете да следвате при избора на подходяща раница за вашето дете:

 

Спрете се на раница с две презрамки

 

Раниците с две презрамки позволяват равномерното разпределение на тежестта върху двете рамене. Обяснете на детето си, че е важно да носи раницата си правилно, за да не се претоварва едното рамо за сметка на другото.

 

Регулирайте презрамките

 

Повдигнете или смъкнете раницата с помощта на регулиращите се презрамки, така че най-тежката част от нея да е на височината на талията. Хубаво е презрамките да са подплатени и меки, за да не се впиват в раменете на детето.

 

Четете още: Предучилищни страхове – какво да правите? – част 1

 

Когато раницата е правилно регулирана, теглото ѝ пада върху ханша и бедрата, а напрежението върху раменете и гърба значително намалява. За съжаление тези видове раници не са особено модерни, което може да накара много от учениците в тийнейджърска възраст да не ги искат.

 

 

Проучете раниците с колелца

 

Ако детето ви е по-малко, можете да му вземете и раница с колелца. Добре е раницата да има и презрамки защото използването ѝ в сняг или по стълби би било трудно за ученика, а и много от раниците с колелца са твърде големи за да се поберат в шкафчето в училище.

 

Колко максимално трябва да тежи раницата на детето?

 

Правилото е, че детето не трябва да носи раница, която тежи повече от 10-15% от собственото му тегло. Ако системно раницата на детето ви е твърде тежка, обсъдете с учителя му варианти за олекотяването ѝ.

 

Допълнително ще намалите теглото, ако изберете раница, която е лека. Тежките раници могат да са модерни или маркови, но увеличават ненужно теглото върху гърба на вашето дете.

 

Четете още: Сутрешна рутина за ученици

 

Направете списък с нещата, които би трябвало да се поберат в раницата на детето ви и го съобразете с размера на раницата. Придържайте се към средни по големина раници – нито прекалено малки, в които не се събира учебника по география, нито прекалено големи, които детето ви не може да прибере в шкафчето си.

 

Ако се грижите добре за раницата на детето си, тя ще бъде здрава по-дълго време. Не пускайте раницата в пералнята, вместо това я изперете със сапун, топла вода и четка.

 

Препоръчително е да оставите стремежа за модерна визия на втори план и да концентрирате вниманието си върху практичния избор – лека и функционална раница в подходящ размер. Внимавайте ученическата раница на детето ви да не тежи повече от 15% от неговото тегло.

Добави коментар