витамини, семейство ГМО, хранителни добавки, минерали

Как да изберете безопасни витамини за семейството си?

Когато сменяте режима си на хранене, особено през пролетта, трябва да се уверите, че семейството ви приема достатъчно количество витамини и минерали. За да гарантират това, повечето хора започват да приемат мултивитамини, но внимавайте – не всички те са еднакви. В действителност някои дори съдържат съставки, които е по-добре да избягвате.

 

Как можете да изберете правилните витамини и хранителни добавки? Предлагаме ви кратко ръководство, чрез което можете да се ориентирате за какво да следите при хранителните добавки, за да са здравословни както за вас, така и за вашето семейство.

 

Токсични съставки в хранителните ви добавки

 

Може да откриете някои от следните токсични съставки в популярни марки добавки и витамини.

 

• Изкуствени оцветители

 

Въпреки, че не е изненада, че детските витамини съдържат изкуствени оцветители, може би ще се изненадате, че витамините за възрастни много често също съдържат такива. Те често биват свързвани с множество смущаващи ефекти върху мозъка, централната нервна система и здравето на клетките.

 

• Титаниев диоксид

 

В Международната агенция за изследване на рака тази съставка е вписана като потенциален канцероген. Съдържа се в много витамини, които биват представени на пазара като природни и здравословни.

 

• Соев лецитин и други хексан-екстрахира добавки

 

В допълнение на това, че се прави от генно модифицирана соя, тази добавка често съдържа разтворители – обикновено включва хексан. Въпреки че в последствие се извършва обработка за отстраняване на хексана, той може да остави следи. Тази добавка все още не е регулирана, но се смята за потенциален канцероген и невротоксин, което означава, че е възможно в хранителните добавки и витамините, съдържащи соев лецитин, да бъде открит хексан.

 

Четете още: Диета за страхотна кожа – част 1

 

• Моно и диглицериди

 

Тези добавки могат да съдържат транс мазнини и се съдържат дори в детските витамини и хранителни добавки.

 

• Малтодекстрин и аскорбинова киселина

 

Тази съставка се прави от генно модифицирана царевица. Съдържа се в не малко мултивитамини и хранителни добавки, така че е препоръчително да следите за нея, когато купувате подобни за семейството си.

 

Пълноценните храни са по-добри от синтетичните добавки

 

Хората са пригодени да извличат хранителни вещества от реалните храни. За съжаление, повечето добавки са синтетични и като такива, не е съвсем сигурно, че ще повлияят по благоприятен начин.

 

Хранителните вещества съществуват в природата в комбинация с други хранителни вещества. Това означава, че тялото може да сметне хранителната добавка за нещо, което е излишно, а не като витамин, от който се нуждае.

 

Най-добрият начин да получите необходимите ви витамини и минерали е от истинска храна. А ако взимате добавки, изберете такива които осигуряват едновременно всички жизненоважни витамини в правилното съотношение.

Добави коментар