Как да избегнете хранителните алергии при бебетата – част 2

Продължава от: Как да избегнете хранителните алергии при бебетата – част 1

 

Как да се справите с леките хранителни алергии?

 

Ако забележите леки симптоми като уртикария или обрив, свържете се с педиатъра не бебето. След като бъде идентифицирана алергията, лекарят ще ви каже как да контролирате алергиите като цяло и ще ви обясни как да действате, ако бебето бъде изложено на този алерген по случайност.

 

Не забравяйте, че само защото първоначалната алергична реакция към дадена храна е била лека не означава, че следващия път бебето ви няма да има тежка хранителна алергия към същата храна. Говорете с педиатъра си за всички симптоми на хранителна алергия, които сте забелязали.

 

Някои алергии отминават с времето. Например, алергията към яйца и мляко обикновено минава, когато детето порасне. От друга страна, алергиите към фъстъци или миди, могат да останат завинаги.

 

Кога да се въведат алергенните храни?

 

Мненията по този въпрос са различни и противоречиви. Според някои специалисти, е добре родителите да изчакат до 1 г. възраст, преди да въведат пълномаслено мляко в диетата на бебето си, 2 г. възраст, за да въведат яйца и 3 г., за фъстъци, други ядки и риба. Но ако в семейството ви няма хора, които страдат от алергии, не е нужно да чакате толкова, за да въведете дадени храни.

 

Четете още: Плодове за вашето бебе – кой плод кога?

 

Според други специалисти в областта, по-ранното въвеждане на храни, като фъстъците, може да намали риска от това бебето ви да развие алергия към тях. Посъветвайте се с педиатъра си по тази тема.

 

Как да предпазите бебето от хранителни алергии?

 

Повечето педиатри препоръчват, да не въвеждате в менюто на бебчето си изброените по-горе 8 алергенни храни, преди то да е станалo на поне 9-10 месечна възраст. Алергичните реакции по-лесно се контролират и лекуват при по-големи бебета.

 

Поради сериозността на алергичните реакции към фъстъци и черупчести мекотели (миди), повечето педиатри препоръчват да изчакате с тези храни, поне докато детето ви навърши 3 г. възраст.

 

Четете още: Храни, които могат да бъдат опасни за вашето бебе

 

Пълномасленото краве мляко не трябва да се дава на по-малки от 1 годинка бебета, тъй като има доста по-висока хранителна стойност от кърмата или формулата. Въпреки това, киселото мляко и меките сирена са добри за бебето ви, защото протеините в тези млечни продукти са добре разбити и е по-малко вероятно да доведат до стомашни смущения.

 

Хубаво е да изчакате минимум 1 г. (според някой специалисти 2 г.), преди да въведете в диетата на бебчо мед. Той потенциално може да предизвика сериозно заболяване при бебето, наречено детски ботулизъм.

 

Имайте предвид, че алергиите са нещо индивидуално. Ако сте дали на по-голямото си дете фъстъци на втората му годинка и не е имало никакви последици, това не означава, че не е възможно по-малкото ви дете да има алергична реакция.

Добави коментар