Как да избегнете пролетната мигрена

Мигрената може да бъде изключително неприятна, досадна и болезнена. С промяната на сезоните, се променят много неща, които могат да окажат влияние върху вашата мигрена.

 

Променят се навиците ви за сън, светлината, налягането, температурата, влажността и какво ли още не. Всичко това повишава вероятността да страдате от мигрена доста по-често от обикновено.

 

Бъдете внимателни в топлите дни. Според изследователите, 24 часа след рязко покачване на температурите, болничните отделенията се изпълват с хора с оплаквания от мигренозни пристъпи. Проблемът е, че не можете да направите нищо кой нае какво, за да се предпазите от рязката промяна в температурата през този сезон.

 

За това се концентрирайте по-скоро върху това да спите и да се храните добре. Избягвайте драстичните диети или промените в режима си на сън ако това е възможно. Освен това е много важно да останете добре хидратирани и да избягвате да се преуморявате и да спортувате навън, когато е прекалено топло или прекалено влажно.

 

мигрена, пролет, алергии

 

Освен че може да повиши честотата на мигренозните пристъпи, пролетта е и сезонът на алергиите. Много хора страдащи от проблеми със синусите могат да станат жертва и на мигрената. Ето няколко съвета, чрез които можете да избегнете пролетната мигрена:

 

• За да избегнете алергените в дома си, почистете добре и използвайте пречиствател за въздух. Ако  имате домашен любимец, трябва добре да се погрижите за неговата козина ако искате да премахнете всички алергени.

 

• Ако сте предразположени към алергии, уверете се, че сте добре заредени с нужните медикаменти за неприятни ситуации.

 

Четете още: Презаредете тялото си през пролетта

 

• С по-високите температури идва и дехидратацията – дори тогава, когато не се чувстваме дехидратирани. Това е една от най-често срещаните причини за мигрена. Така че – не забравяйте да пиете много вода.

 

• Придържайте се към графика си за сън. Опитайте се да лягате и ставате в приблизително един и същи час, като пресмятате времето така, че да имате достатъчно часове сън. Имайте предвид, че не само недостигът на сън, а и прекалено многото часове сън, могат да увеличат риска от мигрена.

 

мигрена, пролет, алергии

 

• Светлината има сериозно влияние върху риска от мигрена. Вземете си хубави слънчеви очила, с добра защита на стъклата. Можете да носите и шапка с козирка или капела, за да се предпазите от прекалената светлина.

 

• Бъдете внимателни с новите аромати, било то парфюми, ароматизатори и овлажнители, всички те могат да подразнят рецепторите ви и да предизвикат мигрена.

 

Четете още: Как да се справим с пролетната депресия?

 

Следвайте тези съвети, за да се предпазите от мигрената и за да можете спокойно да се радвате на хубавото време и разцъфващата пролет.

 

Снимки: Patrick Denker, kizzzbeth, Patrick Denker Foter.com

Добави коментар