Как да избегнете качването на килограми през зимата?

Качването на килограми през зимата не е просто поредната градска легенда. Според изследванията, повечето от нас качват около 0,5 кг. Може би не ви звучи като кой знае колко, но ако това тегло се натрупа, след 10 години тези 500 гр ще са се превърнали в 5 килограма.

 

Обикновено хората с наднормено тегло качват повече, отколкото хората с нормално тегло. А най-тревожното е, че качените през зимата килограми, в най-честия случай не си отиват със снега през пролетта.

 

Трите основни причини, поради които наддаваме килограми през зимата са липсата на физическа активност, увеличения прием на храна и преяждането около Коледа. Студеното време и по-кратките дни ограничават вариантите ни за упражнения на открито. Това води след себе си и изкушението да бръкнете в шкафа за нещо сладичко или да си запълните времето си с приготвянето на сладкиши.

 

Следват и така очакваните празници – Коледа и Нова година. А както знаем, Коледните празници често протичат с ежедневно преяждане.

 

Какво е решението? Предлагаме ви 4 начина, благодарение на които да избегнете наддаването на тегло тази зима:

 

1. Запасите в кухненския шкаф

 

Променете съдържанието на кухненския шкаф. Заменете кутиите с бисквити и шоколади с по-полезни храни. Например консерви с домати, боб и други бобови култури, пълнозърнести макарони, юфка, кус-кус, сушени плодове, ядки и т.н.

 

Ще имате няколко ползи от тази промяна: ще можете бързо да приготвите питателна вечеря и ще спестите пари от поръчването на храна. Освен това със сигурност вечерята, която ще приготвите у дома, е по-нискокалорична, от тази, която бихте поръчали.

 

2. Правете повече упражнения

 

Нормално е да се откажете от упражненията навън, когато е мрачно и студено. Това обаче е една от най-често срещаните причини за напълняване – липсата на физическа активност през зимата. Студеното време и по-кратките дни, не означават, че трябва да се откажете от спорта. Вместо това, пренаредете графика си, за да ви остава време за тренировки, но и не само. Не е нужно да правите упражнения всеки ден, за да сте във форма.

 

Четете още: Защо преяждането е вредно?

 

Една бърза разходка навън може да ви освежи и да стимулира кръвообращението ви, затова сложете топли дрехи и се разходете в квартала. Организирайте си борба със снежни топки с децата, направете снежен човек или се попързаляйте.

 

Защо пък през уикенда да не отидете на закрит басейн или да не поиграете бадминтон? Качвайте се до дома си по стълбите – това също е едно добро упражнение. Тези малки промени могат да доведат до големи разлики, не забравяйте това.

 

3. Внимавайте с високо-калоричните напитки

 

Хубаво е да консумирате топли напитки през зимата. Не забравяйте обаче, че доста често тези напитки са високо калорични. Горещ шоколад, мляко с какао, сиропирани кафета – хубаво е да ограничите приемът им. Една средна чаша мока, например, съдържа около 360 калории. Придържайте се към кафе или чай.

 

В много заведения можете да помолите напитката ви да бъде направена с обезмаслено мляко, което ще я направи значително по-нискокалорична. Внимавайте и с приема на алкохол, той съдържа доста калории.

 

Четете още: Кои зеленчуци да избирате през зимата?

 

4. Зимни зеленчуци

 

Консумирането на голямо разнообразие от храни е гаранция, че ще си набавите необходимите витамини и минерали. Иначе казано – не хапвайте едно и също всеки ден.

 

През зимата хапвайте много кореноплодни зеленчуци като пащърнак, ряпа, цвекло, моркови и зимни зеленчуци като карфиол, брюкселско зеле, зеле и т.н. Те са засищащи и питателни и ще ви накарат да се чувствате сити. Освен това, от тези зеленчуци можете да си направите чудесна зеленчукова супа.

Добави коментар