Как да избегнем проблемите по време на бременността?

Интервю с Д-р Мажена Риш – Панова

Началник отделение „Патология на бременността”

I САГБАЛ "Света София"

 

Продължава от: Признаци на проблемната бременност

 

Мама, татко и аз: Д-р Панова, как да избегнем проблемите по време на бременността?

 

Д-р Панова: Проблемите по време на бременност могат да се избегнат чрез редовни прегледи. При най-малкото оплакване бременната жена трябва да се свърже с акушер-гинеколога, който следи бременността ѝ или да посети болница, за да може да се види в каква степен има проблем. Да се прецени дали този проблем е толкова значителен, че жената трябва да бъде приета в болница или състоянието и е леко и може да се лекува вкъщи.

 

Може също да се окаже, че нейните тревоги са неоснователни, че реално няма никакъв проблем и трябва да се върне вкъщи и да продължи нормалния си начин на живот.

 

бременност, проблем, преглед, гинеколог, самолечение

 

За всеки проблем по време на бременността, жената трябва да се консултира, да се свърже с нейния гинеколог или да посети спешните кабинети на АГ болниците. При всички случаи трябва да се направи женска консултация.

 

Друго, което е важно – знаете, че има различни категории жени. Едните са много активни, дори да им няма нищо, те постоянно са при акушер-гинеколога. Понякога казват – „Не усещам бебето” – идват на преглед, „Защо не ми мърда бебето?”– идват на преглед, „Защо мърда много?” – идват на преглед.

 

Вижте още: Специализирани прегледи на бременната

 

Има и друга група жени, които не си обръщат толкова много внимание. Всяко нещо, което им се случва по време на бременността, те го приемат най-вероятно като нещо нормално, не обичат да контактуват с много лекари, защото това често е свързано с прегледи.

 

Тези жени понякога се притесняват от прегледите и често дори прибягват до самолечение. Вслушват се в съветите на приятелки „Тази приятелка ми каза това, онази онова…” и се лекуват вкъщи самички. Това също не е добре, защото жената не може сама обективно да прецени състоянието си.

 

бременност, проблем, преглед, гинеколог, самолечение

 

Важно е да се обърне внимание точно на тези жени, които първо влизат в интернет, прочитат цялата налична информация и решават „Да, това на мен ми се случва” или „Да, на мен това не ми се случва” и предприемат самолечение. Трябва да се работи върху това, да се стремим все повече жени да са добре информирани, но и предпазливи към чуждите съвети.

 

Вижте още: Проследяване на бременност

 

Реално може да се направи това, което казвам – да се посети гинеколог. А дали ще бъде в полза, дали ще бъде излишен (всъщност той никога не е излишен) и просто да потвърди, че няма тревога или не, по тревожно е…

 

Едно самолечение предприето по повод на информацията намерена в интернет, може да доведе до такива състояния в акушерството, при които даже пациентката да постъпи в болница, но ние с нищо да не можем да и помогнем. Например, бременна жена идва в 6-ти месец, с разкритие и ние каквото и да направим за нейното лечение, понякога не може да се запази тази бременност и за съжаление тогава бебето се губи.

 

За Мама, татко и аз: Таня Димитрова

Снимки: Jack Fussell Foter.com

Добави коментар