Как да запазите здравето на децата през учебната година

Училището е място, където децата учат и растат, развиват социални умения и се превръщат в независими хора. Но училището е и място където децата могат да станат жертва на вируси, микроби и болести, които да пренесат вкъщи.

 

Децата прекарват много време в класните стаи, където лесно могат да си прехвърлят инфекция (от едно дете на друго). Родителите могат да предотвратят някои рискове за здравето, ако научат децата си на основните здравословни навици.

 

Научете детето да си мие правилно ръцете

 

Измиването на ръцете е един от най-добрите начини, чрез които можем да предотвратим разспространението на болести в класната стая и на други обществени места. Научете децата да си мият правилно ръцете, особено след почистване на носа или ползване на тоалетна, а също и преди хранене. Така ще намалите риска от заразяване на детето ви с някаква болест.

 

дете, здраве, хранене, ръце, училище, болести

 

Подсилете имунната система

 

Поддържането на имунната система силна е важна предпоставка за доброто здраве и начин да се предотвратят болестите по време на учебната година. За тази цел наблегнете на доброто хранене, достатъчният сън, научете децата си да се справят със стреса, осигурете им достатъчно движение и физическа активност.

 

Навици, с които да предотвратите настинката или грипа

 

Знае ли детето ви за навиците, които могат да предотвратят настинката и грипа? Например да не докосва лицето си с мръсни ръце, да не споделя общи прибори с другарчета и др. Уверете се, че то е наясно какво да прави или не прави, за да избегне заразяване с различни болести.

 

Вижте още: Как да подсилите имунитета на детето си?

 

Добрият сън

 

Уверете се, че детето ви получава достатъчно сън, което е важно за неговото здраве. Сънят е важен не само за физическото, но и за емоционалното здраве на детето, за да може то да се справя добре в училище.

 

дете, здраве, хранене, ръце, училище, болести

 

Помогнете му да се справи със стреса

 

Дали детето ви тръгва на учлилище за първи път или се връща обратно след лятната ваканция, то може да изпитва тревожност. Може да облекчите това състояние като организирате вашият дом за връщане към училище, като му помогнете да се чувства по-удобно в новата си учебна среда и проявявите разбиране.

 

Подредете заедно помагалата, моливите и другите учебни пособия. Подгответе всичко необходимо за учебния процес заедно, това ще даде увереност на детето, че не сте забравили нещо важно.

 

Вижте още: Предучилищни страхове – какво да правите? – част 1

 

Здравословно хранене

 

Закуската е най-важното хранене за деня. Балансираната закуска, даваща на детето достатъчно белтъчини и сложни въглехидрати е важна за мозъчната функция, както и за да поддържа енергията на детето през целия ден.

 

дете, здраве, хранене, ръце, училище, болести

 

Направете училищния обяд забавен

 

Направете обяда на детето забавен и привлекателен. Купете специални красиви кутии за храна и се старайте всеки ден храната да е разнообразна. Не забравяйте зеленчуците и плодовете, те ще доставят на детето необходимите витамини, за да може организма му да избегне болестите.

 

Вижте още: Здравословен обяд за училище

 

Изберете подходяща раница за дедето си

 

Раниците за училище са тежки. Използването на неподходяща чанта и неправилното й носене може да доведе до болки в гърба и изкривяване. Така че, когато купувате раница, се съобразете с ръста на детето си, нека бъде с твърд гръб и да е възможно най-удобна.

Добави коментар