Как да забременея?

В тази статия:

Какво трябва да правите?

Какво не трябва да правите?

Променете начина си на живот ако искате да заченете

Водете здравословен начин на живот ако искате да забременеете

Поддържайте здравословно тегло

Правете безопасен секс и посещавайте редовно своя гинеколог

Овладейте напрежението

 

Зачеването е предшествано от различни събития. Всеки месец вие имате овулация. Това обикновено става около 14-ия ден от месечния ви цикъл. Когато се отдели яйцеклетка забременяването вече е възможно – това трябва да стане в период до 24 часа след овулацията. Ако яйцеклетката бъде оплодена, след няколко дни тя се премества в матката. Месечния ви цикъл прекъсва и започвате да подхранвате ембриона.

 

Какво трябва да правите?

 

За да забременеете лесно е добре да спазвате няколко правила:

да правите секс редовно – 2 или 3 пъти в седмицата. Тогава вероятността да забременеете е голяма

когато датата на овулацията наближава е добре да правите секс всеки ден

поддържайте нормално тегло, правете упражнения и се подлагайте на по-малко стрес

приемайте витамини – Фолиевата киселина (Витамин В9) играе важна роля в развитието на плода. Ако фолиева киселина се приема един месец преди забременяването, както и през първия триместър на бременността, това чувствително намалява опасността от неврологични болести на бебето.

 

Какво не трябва да правите?

 

не пушете – никотинът възпрепятства оплождането на яйцеклетката. Пушенето увеличава риска от спонтанен аборт, както и може да намали снабдяването на плода с кислород

не пийте алкохол

 

забременяване, алкохол, цигари, вреда, риск, аборт

 

не приемайте никакви лекарства, преди да се консултирате с лекар – някои лекарства, дори и такива, които се продават без рецепта, могат да попречат на забременяването. По-късно, след забременяването приемането на някои лекарства може да доведе до спонтанен аборт.

при повечето двойки, в които и двамата партньори са здрави, забременяването обикновено се получава максимум до шестия месец. При около 85% от двойките забременяването става до една година след началото на опитите. Ако и след този период няма резултат е добре да се обърнете към лекар – специалист по репродуктивни проблеми.

 

Променете начина си на живот ако искате да заченете

 

Предлагаме ви осем стъпки, към които трябва да се придържате преди да започнете да се опитвате да заченете.

 

1. Консултирайте се с вашия лекар. По този начин ще избегнете каквито и да е здравни проблеми, които могат да въздействат върху вашата бременност и които могат да бъдат отстранени преди да сте забременели.

 

2. Ако взимате някакви лекарства уверете се, че те са напълно безопасни за бъдещото протичане на вашата бременност. Вашият лекар може да промени дозата или да промени курса на лечение с други лекарства, който са по-безопасни за развиващото се бебе.

 

лекарства, забременяване, доза

 

Четете още: Бременност и лекарства

 

3. Опитайте се да не се пренатоварвате на работното място, важно е да бъдете спокойни. Ако вашият работодател изисква много от вас и това ви тежи или сте изложени на опасни химикали и препарати, помолете работодателя си да промени начина ви на работа още преди да започнете да се опитвате да заченете.

 

4. Уверете се, че са ви направени всички имунизации. Важно е да бъдете имунизирана срещу всички видове шарка, преди да започнете да се опитвате да заченете. Шарката може да бъде опасна за развиващото се бебе, ако се разболеете по време на бременността.

 

5. Постарайте се теглото ви да е в норма. Проучванията показват, че онези жени, които са с поднормено или наднормено тегло са с увеличен риск от безплодие или биха могли да имат усложнения, по време на бременността.

 

6. Започнете да взимате фолиева киселина. Вашето бебе ще има нужда от цял коктейл от хранителни съставки за да расте и се развива.

 

7. Сложете край на каквито и да било лоши навици. Най-добре е да избягвате алкохола и цигарите от момента, в който започнете да се опитвате да заченете.

 

кафе, кофеин, бебе, бременност, забременяване

 

8. Постепенно намалете употребата на кофеин. Проучвания показват, че прекомерната консумация на кофеин може да се отрази на плодовитостта на жените и може да увеличи риска от аборт. Ако не можете да се откажете от кафето изцяло, поне можете да ограничите консумацията му от една до две чаши на ден.

 

Водете здравословен начин на живот ако искате да забременеете

 

Внимание! Всяка жена се ражда с ограничен брой яйцеклетки, така че ако ги увреди това намалява шансовете и да забременее и да се радва на нормално протичаща бременност, гласи категорично становище на специалистите по репродуктивна медицина. Същото важи и за всяка една от останалите части на системата за възпроизводство в тялото Ви – маточните тръби, шийката на матката и матката. Трябва да се погрижите за следните неща за да си извоювате правото и шанса за безпроблемно зачеване.

 

Поддържайте здравословно тегло

 

Фактите показват, че хормонът естроген – освен отговорник за нормалното функциониране на менструалния ви цикъл – се складира именно в мастните клетки. Така че, ако в тялото ви няма достатъчно количество от тях – независимо дали това е резултат от системно недохранване или от интензивни тренировки, вашата бъдеща бременност може би е застрашена. В идеалния случай една жена трябва да има 22-25% телесна мазнина. Когато тази цифра падне под 19%, е твърде вероятно да се появят смущения и дори прекъсвания в менструацията, предупреждават специалистите.

 

В повечето случаи решението за тези жени е просто – всичко, което трябва да направят, е да качат няколко килограма. Ако сте гладували упорито до състояние на болезнена слабост или сте тренирали толкова маниакално, че и в двата случая менструацията ви е спряла, тогава ситуацията е по-сложна затова се консултирайте със специалист.

 

спорт, тегло, забременяване

 

От друга страна, наднорменото тегло също може да окаже пречка да забременеете. Тялото на жените, които тежат с 20 и повече процента над препоръчителните килограми за техния ръст, може да започне да произвежда твърде много естроген и твърде много от мъжкия хормон андроген, което е в състояние да доведе до безплодие. Този вид стерилитет е абсолютно поправим на теория – трябва само да се намали излишното тегло, но всички знаем колко трудно може да се окаже това на практика. Ето защо ако си отглеждате 10 и повече излишни килоглама, и желаете да заченете още от сега започнете да прилагате някаква разумна програма за отслабване.

 

Правете безопасен секс и посещавайте редовно своя гинеколог

 

Звучи не много приятно, но е факт – един от най-големите рискове за безплодие е болест, която протича без симптоми. Става дума за възпаление на влагалището, което може да доведе до много проблеми. Според експерти в България 35% от жените страдат от увреждане на маточните тръби, както и от възпаление на влагалището. Как се стига до там? Влагалищното възпаление се предизвиква от инфекции, предавани по полов път, които се лекуват лесно, но могат да бъдат последвани от усложнения, ако не се засекат навреме. Затова практикуването на безопасен секс е много важно за да се предпазите от инфекции, а най-добрия вариант е да посещавате редовно своя гинеколог ей така, за всеки случай.

 

Овладейте напрежението

 

Ако усещате, че сте на края на силите и нервите си и безсънието е ваш спътник или имате проблеми с отпускането, без да губите време, си изяснете в какво се крие проблема.

 

релаксиране, почивка, забременяване

 

Доказано е, че силният стрес може да спре менструацията. И макар специалистите да не са напълно наясно точно по какъв начин става това, те смятат, че явлението е свързано с работата на хипоталамуса – жлезата, която контролира едновременно химичните реакции на тялото срещу напрежението и неговите сексуални хормони. Ако в резултат на стрес и прекалено изнервяне този орган излезе извън строя, това може да повлияе върху производството на въпросните хормони. Преди да стигнете до момента със забременяването, трябва да се научите да се справяте с негативното влияние. Може да опитате с курсове по йога, упражнения за дълбоко релаксиращо дишане, или просто да направите нещо което ще ви донесе удоволствие.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар