Как да забременея, ако имам хормонален дисбаланс?

Безплодието засяга приблизително 1 на всеки 6 двойки. Въпреки че има много причини, поради които двойката може да има затруднения със забременяването, хормоналният дисбаланс е една от най-честите.

 

Хормоналният дисбаланс може да причини проблеми с овулацията при жените и да попречи на производството на сперматозоиди при мъжете. Макар че подобна ситуация може да бъде истинско изпитание за двойката, съществуват много медицински процедури, които могат да помогнат на двойките да си има бебче.

 

1. Изследвайте се

 

Лекарят ви ще ви назначи различни изследвания и ще ви разпита за медицинската ви история. Резултатите от тях ще потвърдят дали имате хормонален дисбаланс и дали той е причината за безплодието. Освен това изследванията могат да се изключат други потенциални причини за безплодие.

 

хормонален дисбаланс, овулация,  забременяване, безплодие, лечение,

 

2. Обсъдете възможностите за лечение

 

Подходът при лечението на хормоналния дисбаланс зависи от това кои хормони са извън норма. Например, жените с по-високи нива на пролактин, могат да вземат едни лекарства, а тези, които са инсулин резистентни – други.

 

Вашият лекар ще ви предпише лекарството, което е подходящо точно за вашия случай.

 

Четете още: Проблемите с щитовидната жлеза и зачеването

 

3. Следвайте инструкциите на лекаря

 

Следвайте инструкциите на лекаря точно, за да бъде ефективно лечението ви. Продължете лечението точно както ви е предписано, докато нивата на хормоните не влязат в норма.

 

хормонален дисбаланс, овулация,  забременяване, безплодие, лечение,

 

4. Правете секс преди или по време на овулация

 

Жените могат да разберат кога са в овулация, като измерват базалната си температура, следят за симптомите ѝ или просто си купят тест за овулация. Ако правите секс няколко дни преди или в деня на овулацията, увеличавате шанса от забременяване.

 

Четете още: 9 симптома, че имате хормонален дисбаланс

 

5. Обсъдете с вашия лекар другите варианти

 

В някои случаи може да се окаже, че поради една или друга причина, жената не може да забременее (независимо дали проблемът е в нея, или в партньора ѝ). Тези двойки могат да се възползват от предимствата на новите технологии, като изкуствено оплождане, инвитро.

 

хормонален дисбаланс, овулация,  забременяване, безплодие, лечение,

 

Забележка:

 

Консултирайте се с лекар ако обмисляте да използвате медикаменти за повишаване на фертилността. Ако емоциите ви взимат превес, консултирайте се и с психолог. Психическото спокойствие може да се окаже решаващо.

 

Снимки: Valentina Calosci, Matías Q. V., vonCroy Foter.com

Добави коментар