Как да забременея, ако имам ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, при което ендометриумът (най-вътрешния слой на матката) се разраства и се прикрепя към други органи в коремната кухина, като маточните тръби, яйчниците и т.н. Ако това се случи, ендометриумът преминава през същите промени по време на менструалния цикъл, през които и този, който е на мястото си – удебелява се и се излющтва всеки месец, причинявайки кървене. Това може да доведе до здравословни проблеми, въпреки че не винаги води до невъзможност за забременяване.

 

Какво можете да направите ако страдате от ендометриоза?

 

1. Опитайте се да забременеете

 

Опитайте се да забременеете възможно най-скоро. Възможно е състоянието ви да се влоши с течение на времето.

 

ендометриоза, забременяване, бременност, овулация,

 

2. Помислете за хирургическа намеса

 

В голям процент от случаите, отстраняването на недобре функциониращата тъкан напълно възстановява способността за забременяване. След операция шансовете за забременяване на жената са доста по-високи ако тя страда от лека ендометриоза и намаляват, ако състоянието ѝ се влоши. Но отлагането на бременността с повече от година след операцията е свързано с понижаване на възможността за забременяване и увеличаване на риска от повторна ендометриоза.

 

Четете още: Как да забременея, ако имам хормонален дисбаланс?

 

3. Посетете лекар, който да направи лапароскопия

 

Посетете лекар, който да направи лапароскопия, за да разбере дали е се е получило някаквo увреждане на фалопиевите тръби. По време на процедурата, се прави малък разрез близо до пъпа и лапароскопа се вкарва в коремната стена, за да може лекарят да види дали не се е получило някакво или запушване.

 

ендометриоза, забременяване, бременност, овулация,

 

Ако фалопиевите тръби са блокирани, ще е невъзможно да забременеете без намеса, като инвитро оплождане. Ако само една от тръбите е запушена, то шансовете ви за забременяване са намалени наполовина.

 

4. Следете овулацията си

 

Следете кога настъпва овулацията ви. Ако е необходимо си купете тест за овулация, за да знаете кога е идеалният момент да правите секс.

 

Четете още: Как медитацията помага срещу безплодие?

 

5. Правете секс преди и по време на овулацията

 

Ако правите секс два дни преди овулацията и по време на овулацията, увеличавате шансовете за забременяване двойно. Една яйцеклетка живее само около 24 часа. Съответно това е времето, с което сперматозоидите разполагат, за да я оплодят. Те трябва да бъдат там когато тези 24 часа започнат да текат. Сперматозоидите от своя страна могат да живеят в продължение на няколко дни в тялото на жената.

 

ендометриоза, забременяване, бременност, овулация,

 

6. Ако искате второ дете

 

Вероятността от повторно забременяване при жени с ендометриоза е по-висока, когато времето между бременностите е по-малко.

 

Забележка

 

Можете да страдате от ендометриоза, дори и да нямате никакви симптоми. Това е една от причините редовните профилактични прегледи при гинеколог да са толкова важни. Посетете лекар, за да разберете дали ендометриоза е причината за липсата на бременност.

 

Снимки: pedrosimoes7, Peer.Gynt Foter.com

Добави коментар