Как да забременеете по-бързо?

Може би просто нямате търпение да забременеете или искате бебето да се роди в определен момент. Има няколко начина, които могат да направят зачеването по-бързо.

 

Ще намалите драстично риска от някои вродени дефекти, ако започнете да приемате фолиева киселина най-малко един месец преди да започнете да опитвате да заченете.

 

1. Определете кога настъпва овулацията ви

 

Най-голямата тайна за по-бързото забременяване е да знаете кога е овулацията ви. Тъй като жената освобождава яйцеклетка веднъж месечно, има само няколко дни от всеки цикъл, които в които можете да забременеете. Знаейки кога е овулацията ви, вие и вашият партньор можете да правите секс в точно определени дни, тъй като сте наясно кога яйцеклетката се е освободила.

 

забременяване, овулация, секс, яйцеклетка

 

Можете да разберете, кога сте в овулация по различни методи. Ако имате нередовна менструация, ще ви бъде трудно да разберете, кога точно настъпва този процес. Посъветвайте се с лекаря си.

 

2. Правете секс в правилното време

 

След като знаете кога яйцеклетката ще бъде освободена от яйчниците, вие може да планирате, кога да правите секс – т.е. в най-плодородните дни (около 3 – 4 дни преди овулацията).

 

Четете още: 11 грешки при опитите за зачеване – част 1

 

Може да стартирате и малко по-рано, около 6 дни преди овулацията. Така имате шансове да забременеете, защото смерматозоидите могат да оцелеят до 5 дни в тялото ви (а вашата яйцеклетка само 1 ден). Това означава, че ако правите секс в понеделник, сперматозоидите могат да оцелеят в маточните тръби, чакащи яйцеклетката, чак до четвъртък, или може би най-късно до неделя.

 

Ако не сте сигурни, кога е вашата овулация, то съветът е да правите по-често секс. Тогава ще има повече сперматозоиди в очакване на яйцеклетката.

 

секс, сперматозоиди, яйцеклетка, забременяване

 

Ако вие и вашият партньор изчаквате да правите секс, докато не настъпи най-плодородния ден, то се уверете, че не сте имали прекалено дълъг период без секс. Вашият партньор трябва да еякулира най-малко веднъж преди дните на репродуктивният  период. Ако не го направи, то може да натрупа некачествени сперматозоиди, а от тях шансът да забременеете е малък.

 

3. Лежете си след секс

 

За дълго време, никой не знаеше дали леженето по гръб след секс ( за да предотврати изтичане на спермата) ще помогне за увеличаване на шансовете, за успешно достигане на сперматозоидите до яйцеклетката.

 

Четете още: Най-добрите позиции за зачеване

 

Сега има основание да се смята, че оставането в хоризонтално положение може да помогне. Е, няма гаранция дали това е вярно, но не ви пречи да опитате.

 

4. Наслаждавайте се на секса

 

Ако бързате да забременеете, то най-вероятно изпитвате чувство на безпокойство. Макар, че е напълно нормално, всъщност ще имате по-добър шанс в зачеването, ако не сте стресирани.

 

стрес, забременяване, зачеване

 

Хипоталамуса – жлеза в мозъка, която регулира и хормоните на овулацията – не функционира добре, ако вие сте стресирани, което означава, че може овулацията да закъснее.

 

Като се наслаждавате на процеса на половия акт, вие увеличавате значително шансовете за забременяване.

 

5.  Качеството на спермата е от значение

 

Сперматозоидите са най-добри, когато са здрави, силни и изобилстват. Няколко неща могат да помогнат на партньора ви да подобри качеството на спермата си.

 

Четете още: Има ли бавно подвижни и бързо подвижни сперматозоиди?

 

Спиране на приема на алкохол – изледвания показват, че редовният прием на алкохол, може значително да намали нивата на тестостерон  и броя на сперматозоидите.

 

Спиране на тютюнопушенето и наркотиците (те сериозно увреждат спермата).

 

сперматозоиди, здрава, сперма, хранене, алкохол

 

Здравословно хранене. Трябва да се приемат важни хранителни вещества като цинк, фолиева киселина, калции, витамин C и D, които помагат за създаването на изобилна, силна и здрава сперма.

 

Четете още: Естествени начини да подобрите количеството на сперматозоидите

 

Избягване на горещите вани, сауни, тъй като топлината убива сперматозоидите.

 

Колкото по скоро вашият партньор направи тези промени, толкова по-добре. Подобренията, които направите днес, ще дадат резултат след известно време.

 

6. Подгответе тялото си

 

По-вероятно е да имате успешна бременност, ако тялото ви е подготвено. За да разберете дали сте във форма и готови за бебе – посетете гинеколога си. Така ще разберете дали сте здрави или имате някакъв проблем, върху който ще се наложи да поработите. При всички случаи тази стъпка ви доближава по-близо до целта ви – да имате дете.

 

Четете още: Кога жената има най-големи шансове да забременее?

 

Помислете за вредните навици, от които трябва да се откажете – алкохол, цигари, наркотици. Също така намалете и количеството на кофеина.

 

забременяване, зачеване, подготовка, здраве

 

Колко дълго да опитвате преди да потърсите помощ?

 

Ако се опитвате да забременеете по естествен път, то е вероятно да се случи в рамките на първите 3 месеца.

 

Четете още: Колко време отнема забременяването?

 

Колко дълго трябва да опитвате, преди да потърсите помощ, зависи и от възрастта. Репродуктивността намалява с напредването на възрастта, така че ако сте над 40, е добре да потърсите помощ веднага.

 

Ако сте на 35-40, консултирайте се с лекар, ако сте опитвали в продължение на 6 месеца.

 

Ако сте под 35-години, може да опитвате в продължение на година, преди да потърсите помощ.

 

Разбира се, ако имате причина да се съмнявате за някакъв проблем с плодовитостта в себе си или в партньора, то няма причина да чакате за консултация.

 

Снимки: imagerymajestic, sscreations, photostock FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар