ядосан, родител, дете, контрол

Как да вземете контрол на думите си, когато сте ядосани на детето си?

Когато сме ядосани, всички казваме неща, които не мислим. За крехките деца и емоционалните тийнейджъри обаче, последствията могат да са много по-неприятни, особено когато думите идват от родителите им. Причината за това е, че детето ви ви възприема като авторитет, пример за подражание и съдник.

 

Родителите имат сериозно психологическо надмощие над децата си. Лошото е, че дори разумният и добър родител може да загуби контрол, особено когато детето му го влудява. В такива моменти той не трябва да забравя, че негов приоритет е да даде урок на детето си, а не да позволява емоциите да го завладеят.

 

Ако сте стигали до моменти на екстремено ядосване, гняв и разочарование, насочени към вашето дете, ви предлагаме няколко съвета, които да приложите, за да вземете контрол над ситуацията.

 

ядосан, родител, дете, контрол

 

Поемете си дълбоко въздух

 

Когато сте разстроени, емоционални и ядосани, поемете дълбоко въздух. Това ще ви помогне да освободите част от напрежението, а паузата ще ви даде време, в което ще успеете да поемете контрол над гнева си и да се откажете от болезнените думи, които са ви били на езика до преди секунда.

 

Не е нужно да участвате във всяка битка, на която са ви предизвикали, знаете това, нали? Опитайте да погледнете на ситуацията от друг ъгъл – ако двама души дърпат едно въже, но единият просто пусне въжето и остави другият да го изтегли, какво ще стане? Изпънатото въже ще се разхлаби и отпусне, човекът от другата страна ще спре да се бори и опъва въжето, защото няма да има смисъл. Затова поемете дълбоко въздух и просто пуснете въжето.

 

 

Вижте още: 6 неща, които свръх загрижените родители правят грешно – част 1

 

Фокусирайте се

 

Научете се да насочвате детето си към определена задача дори тогава, когато то се опитва да смени фокуса. Например, ако вие се опитвате да го накарате да си напише домашните, а то започва да крещи, че ви мрази, вместо да се ядосате и да започнете да крещите му кажете: „Добре, но в момента не обсъждаме дали ме мразиш или обичаш, а че трябва да си напишеш домашното по математика. Нека се съсредоточим върху него.“.

 

ядосан, родител, дете, контрол

 

Децата понякога се опитват да манипулират родителите си, в борба за власт и надмощие, за да избегнат нещо, което не искат да правят. Не позволявайте детето ви да ви свали до неговата степен на зрялост. Не забравяйте за какво е битката и не му позволявайте да променя ракурса ѝ. И най-важното – запазете спокойствие.

 

Заменете думите с действия

 

Ако спорът е стигнал до степен, че всеки момент ще кажете или направите нещо, за което след това ще съжалявате, определено това е сигурен знак, че веднага трябва да го прекратите. Отново – не сте длъжни да влизате в тази битка.

 

Вижте още: 7 тайни на спокойните майки

 

В подобна ситуация се нуждаете най-вече от стратегия за напускане на бойното поле. Можете да заявите: „Не искам да говоря за това точно сега! Ще говорим по-късно, когато и двамата се успокоим.“ След това излезте от стаята и отидете наистина да се успокоите.

 

Опитайте се да мислите в перспектива, как искате връзката с децата ви да изглежда след 10-20 г.? Не мислете само за настоящия скандал. Тези моменти ще отминат, гневът ви също.

 

Когато родителите казват болезнени и обидни неща на децата си, те обикновено изобщо не ги мислят. От обратната страна е същото. Важно е да разберете обаче, че това, което казвате, не е винаги същото, което детето ви чува.

 

ядосан, родител, дете, контрол

 

Всички близки отношения са свързани със спорове и неразбирателства. За съжаление хората много често казваме и правим обидни за близките ни неща. Честно казано, ако можете да преглътнете егото си и да отидете при детето си, да му се извините и да признаете грешката си, вероятно ще е съвсем достатъчно.

 

Децата ви ви обичат, те искат да сте в добри отношения. Освен това повечето деца са прощаващи. Разбира се, извинението няма да изтрие казаното или направеното. Детето ви ще помни какво се е случило. Но освен това ще помни и извинението. 

Добави коментар