Как да бъдеш добър съпруг за бременната си жена

Очакването на бебе е едно от най-вълнуващите преживявания в живота на едно семейство. Но пък може да бъде и доста стресиращо. Физическите, хормонални и емоционални промени, настъпващи с бременността, могат да бъдат много неприятни. В този момент жената, повече от всякога, се нуждае от подкрепа и любов. Ето и няколко съвета, как да я подкрепите и да се справите заедно с това предизвикателство – като семейство!

 

Първа стъпка

 

Вслушайте се в страховете на жена ви. Тя може да е не само развълнувана от това, че чакате бебе, а и уплашена, нервна и несигурна. Бъдете нейна опора. Насърчавайте я да споделя своите мисли и чувства с вас. Тя трябва да знае, че може да разчита на вас.

 

Втора стъпка

 

Поемете някои от отговорностите и задълженията ѝ. Бременните жени често имат сутрешно гадене и неразположение. Погрижете се за някои домакински неща. Може да е нещо дребно, но това ще ѝ е от помощ и означава много за нея.

 

съпруг, подкрепа, бремена, жена, бебе

 

По този начин вие ще ѝ покажете, че разбирате какво ѝ е и искате да направите каквото можете, за да ѝ помогнете и да я подкрепите. Помогнете ѝ с готвенето или с почистването, за да може тя да почива малко повече от обикновено.

 

Трета стъпка

 

Отидете на училище за бременни или за родители с нея. В момента само жена ви е бременна, но в крайна сметка ще бъдете родители и двамата, нали? Научете се как да сменяте памперси, да храните бебето, да сложите бейбифон и т.н. Тя трябва да усеща, че вие сте неин партньор в този процес, а не просто заинтересован наблюдател.

 

Четете още: Храни, подсилващи здравето на мъжете – част 1

 

Четвърта стъпка

 

Придружавайте жена си при лекаря. Бъдете наясно с плана за раждането. По този начин ще знаете как най-добре да ѝ помогнете. Не я питайте какво е планирала, а обсъдете заедно възможностите с вашия лекар. Съсредоточете вниманието си върху нея и бебчето. Все пак това е най-важната ви работа сега.

 

съпруг, подкрепа, бремена, жена, бебе

 

Пета стъпка

 

Помогнете ѝ да приготви дома ви за пристигащото бебе. Отидете заедно да изберете креватче, изберете цветове за детската стая, подгответе дрешки, играчки и други подобни. Бъдете част от всичко това, а не само спонсор.

 

Четете още: Новата роля в живота ви. Добър баща или добър съпруг? А защо не и двете?

 

Шеста стъпка

 

Казвайте на жена си колко е красива и колко много я обичате. С всички физически промени, които претърпява тялото ѝ, тя се чувства непривлекателна и нежелана. Едно от най-важните неща е да ѝ казвате, че я мислите за изключително красива и сте истински късметлия да я имате в живота си.

 

Внимание!

 

Колкото и усилия да полагате и колкото и да се стараете, емоциите на жена ви вероятно в един или друг момент ще ескалират. Очаквайте сълзи, гняв и крясъци (понякога). И колкото и да се фокусирате върху жена си, все пак не забравяйте съвсем и за своите нужди.

 

Снимки: Jorn Idzerda, patte de canard, patte de canard Foter.com

Добави коментар