Как да бъдете търпелив баща?

Не само новите родители изпитват затруднения когато се учат на търпение при грижата за новороденото. Родителите, които вече имат 1 или 2 по-големи деца, изпитват дори по-големи затруднения, тъй като трябва да се съобразяват и с техните нужди и желания.

 

Факт е, че идва момент, в който всеки родител губи търпение и се изнервя. Но все пак има няколко начина, които могат да ви помогнат да запазите спокойствие:

 

Мислете философски

 

Бебетата плачат и имат много нужди, които трябва да се задоволят. Приемете този факт! Не трябва да приемате като неуспехи моментите, когато бебето плаче или е кисело. Нормално е бебето да плаче или да не иска да спи. Признайте си, че има някои неща, които не можете да контролирате и не се притеснявайте за това.

 

Направете си предварителен план

 

Когато нещата станат трудни и започнете да се чувствате изнервени, вече е твърде късно да мислите как да се справите със ситуацията. Отделете няколко минути и помислете предварително за това, което трябва да направите – планирайте нещата.

 

Например, когато бебето започне да плаче, изпълнете следните стъпки: станете, отидете при него, гушнете го и започнете да го люлеете докато се успокои. Или придърпайте стол в близост до диван или маса, където можете да качите краката си, така че да ви е удобно и да можете да се отпуснете ако плачещото бебе заспи върху гърдите ви.

 

Четете още: Какво трябва да знае всеки нов татко?

 

Подгответе си бутилка с кърма или формула, за да можете да нахраните бебето веднага, ако то е гладно след като се събуди. По този начин ще сведете до минимум забавянето и то няма да се разплаче.

 

Намерете подкрепа

 

Да бъдете родители е трудно. А ако се чувствате изолирани, много лесно можете да загубите търпение. Хубаво е да имате приятел, на когото да се обадите или съсед, при който можете да отидете заедно с бебето, когато ви е трудно. Обаждайте се на родителите си за съвет.

 

Споделянето с близките и приятелите ви може да ви накара да се почувствате по-добре.

 

Погрижете се за физическото си здраве

 

Когато човек се чувства физически изтощен е по-трудно да държи негативните емоции настрана. Хранете се здравословно – с по-малко захар, мазнини и преработени храни, и с повече плодове и зеленчуци. Разхождайте се с бебето – това е добър начин да се пораздвижите, а и да го успокоите.

Четете още: За първи път сами с бебето

 

Успокоявайте и подкрепяйте партньорката си

 

Ако партньорката ви се чувства сякаш не може да се справи, подкрепете я и ѝ покажете, че я обичате. Тя ще ви поставя на второ място заради увеличаването на отговорностите в новата ѝ роля на майка. Въпреки това бъдете добър и грижовен към нея. Колкото повече тя чувства вашата любов и подкрепа, толкова по-лесно за нея ще бъде да свикне с новия си живот като майка и партньор.

 

Оставете бебето да си поплаче или опитайте да задействате „успокояващия рефлекс“

 

Най-разпространените подходи за спиране на плача при неспокойните бебета са два.

 

При първия трябва да оставите бебето да поплаче малко. Ако всичките ви опити да успокоите бебето не свършат работа, сложете бебето в люлката или креватчето и го оставете да си поплаче. Понякога бебетата плачат без основателна причина или просто е невъзможно да установите причината.

 

Четете още: Какво се очаква от вас? – за млади татковци

 

Често те са свръх стимулирани или са били държани прекалено много и имат нужда просто да се отпуснат. Понякога се случва бебетата да плачат в продължение на 10 минути без да има проблем. А тази 10 минутна почивка ще ви помогне да се съвземете и да се подготвите да започнете всичко отначало.

 

При втория подход трябва да приложите метода на д-р Харви Карп. Той препоръчва точно обратното на посоченото по-горе. Всички опитали да успокоят бебе с тоди метод казват, че това е вълшебство.

 

Накратко д-р Карп препоръчва бебето да бъде повито внимателно, не прекалено стегнато, после да бъде гушнато, за да се чувства като в утробата, лекото полюшване или танц, както той го нарича, наподобява движенията на мама. И не на последно място, разбира се кърменето, самия процес на сукане успокоява бебето, дори то да не е гладно.

 

Татковци, вие можете да се справите! Научете се на търпение към новото бебе. А по-голямото търпение ще помогне за укрепването на връзките с партньорката ви и бебето ви.

Добави коментар