Мъж, храни, нездравословно хранене, фертилност, плодовитост, сперматозоиди

Как вредните храни влияят на мъжката плодовитост?

Съставките в нездравословните храни носят на тялото празни калории. Хапването на бързи закуски е една от основните причини за нарастващия брой на хората, страдащи от затлъстяване. Според последните проучвания нездравословните бързи закуски могат да повлияят и на плодовитостта на младите мъже.

 

При съвместно изследване на американски и испански учени, проведено в Харвардския университет и университета в Мурсия, експертите взимат проби от спермата на мъже на възраст между 18 и 22 г. Преди това, експертите се уверяват, че всички участници са в добро здраве и няма налице други фактори, влияещи на плодовитостта им, като например заболявания, прекомерна употреба на алкохол или прием на лекарства, които да повлияе на резултатите.

 

Мъж, храни, нездравословно хранене, фертилност, плодовитост, сперматозоиди

 

В допълнение, младите мъже са със здравословно тегло и ежедневно правят упражнения. Проучването заключва, че мъжете, които приемат по-питателна храна имат значително по-добро качество на спермата, а мъжете, които се хранят нездравословно, имат по-ниско качество на спермата.

 

Като част от изследването, учените наблюдават как изследваните сперматозоиди се държат в матката. Те установили, че сперматозоидите на мъжете, хранещи се нездравословно (с бързи закуски), са по-слаби и не оцеляват във вътрешността на матката достатъчно дълго, за да оплодят зрялата яйцеклетка.

 

Четете още: Искам ли да стана баща?

 

В друго проучване, проведено от японски експерти, фокусът е върху ефекта на редовните упражнения върху мъжката плодовитост. В проучването се включват 215 участника. Експертите стигат до заключението, че сперматозоидите на мъжете, които се упражняват редовно, имат много по-добра подвижност, в сравнение с тези, които рядко извършват физическа активност или не се упражняват изобщо.

 

Мъж, храни, нездравословно хранене, фертилност, плодовитост, сперматозоиди

 

В трето проучване, проведено в Оксфордския университет, изследователите разработват нова техника, която може да увеличи процента на успеваемост на ин витро оплождането. Стандартно, по време на ин витро процедура, лекарите оплождат яйцеклетка в лабораторни условия, с цел нейното имплантиране в матката на жената. Този процес крие известни рискове, тъй като е възможно да доведе до генетични дефекти в ембриона, известни като анеуплоидии.

 

Четете още: Болка в тестисите след тренировка

 

Анеуплоидии е група от медицински състояния, при които в клетките се получава ирегулярен брой хромозоми. Те са или прекалено малко или прекалено много. Това е трудно откриваемо, затова често клетките биват имплантирани. В проучването в Оксфорд разяснява за развиването на нова техника, която може да се използва за откриването на генетични дефекти, чрез измерване на броя на хромозомите.

 

Снимки: koelnblogging.com, waferboard, SteFou! Foter.com

Добави коментар