Как вредите на имунната си система?

Начинът ви на живот се отразява на имунната ви система, която ви защитава от микроби и вируси. Можете да поддържате здравето на имунната си система като заместите лошите здравословни навици с добри такива. С помощта на този списък, може да се самоусъвършенствате в това отношение:

 

1. Твърде малко сън

 

Може би сте забелязали, че сте по-податливи на настинки, когато не спите достатъчно. Проучванията показват, че добре отпочиналите хора, които са получили противогрипни ваксини, развиват по-силна защита срещу заболявания.

 

Ако не си осигурявате достатъчно сън, това може да доведе до повишаване на стреса и податливост на инфекции. При това учените не са напълно сигурни как той подпомага имунната система, но е ясно, че поне 7-9 часа сън са ключът към доброто здраве.

 

2. Не правите упражнения

 

Опитайте да се упражнявате редовно, например по 30 минути всеки ден. Това може да помогне на имунната ви система в битката с инфекциите.

 

Ако не се упражнявате редовно, ставате по-податливи на настинки. Упражненията могат да стимулират тялото ви да произвежда вещества, които да помогнат за добрия ви сън. И сънят, и упражненията са полезни за имунната ви система.

 

3. Храните се нездравословно

 

Приемането на твърде много захар разрушава клетките на имунната система, които би трябвало да атакуват бактериите. Този ефект продължава поне няколко часа след като сте пили напитки или сте хапвали неща с високо съдържание на захар.

 

Четете още: Силен имунитет – здрави деца! – част 1

 

Яжте повече свежи плодове и зеленчуци, които са богати на хранителни вещества и витамини C и Е, плюс бета каротин и цинк. Хапвайте разнообразни цветни плодове и зеленчуци – цитруси, малини, къпини, киви, ябълки, червено грозде, лук, спанак, сладки картофи, моркови и др.

 

Има и други храни, които са особено добри за вашата имунна система, например чесън, който може да се бори с вирусите и бактериите. Добре познатата пилешка супа също не е за пренебрегване. Ако имате настинка или грип, тя може да ви помогне да оздравеете по-бързо. Някои видове гъби също могат да бъдат полезни за вашата имунна система.

 

4. Винаги сте стресирани

 

Стресът е част от живота на всеки съвременен човек. Ако той обаче е постоянен, може да ви направи по-уязвими към различни болести – от обикновена есенна настинка, до наистина сериозни състояния.

 

Хроничният стрес излага вашето тяло на стабилен поток от хормони на стреса, които повалят имунната система.

 

Четете още: Алергия към антибиотиците

 

Може да не сте способни да се освободите от стреса, но се опитайте поне да го контролирате:

• научете се да релаксирате

• успокойте се

• свържете се с други хора

• работете върху това да „изпускате парата“

 

Да потърсите професионален консултант също може да се окаже добра идея. Облекчаването на стреса намалява хормоните на стреса. Освен това повишава качеството на съня и съответно подсилва имунната ви система. Хората, които релаксират редовно, често имат по-здрава имунна система.

 

5. Вие сте твърде изолирани

 

Добрата социална среда и общуването, са полезни за вас. Хората, които общуват по-често с приятели – независимо дали са 1-2, или голяма група – имат по-силна имунна система отколкото тези, които се чувстват сами.

 

Четете още: Засилване на имунитета през есента

 

Въпреки че има много други неща, които влияят на вашето здраве, създаването на удовлетворяващи връзки с други хора, винаги ще бъде добре за вас.

 

6. Загубили сте чувството си за хумор

 

Смехът е добър за вас. Той намалява нивата на стресовите хормони във вашето тяло и увеличава нивата на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите.

 

Забавните моменти и хубавите емоции, имат положителен ефект върху вашата имунна система. Интересно е, че дори само очакването на нещо забавно, понижава хормоните на стреса в тялото. В проведено проучване сред мъже, на които е било казано 3 дни предварително, че ще гледат забавно видео, нивата на стресовия хормон намалявали.

Добави коментар